Jakie jedzenie marnujemy najczęściej?

Około jedna trzecia żywności na świecie jest wyrzucana. Odpady te są finalnie odpowiadają za około 8 do 10% globalnych gazów cieplarnianych. Jest ich tak dużo, że gdyby odpady spożywcze były krajem, to po Chinach i USA byłyby trzecim krajem o najwyższej emisji. Ale co przyczynia się do tego najbardziej i jakie produkty spożywcze marnujemy najczęściej

Czy marnujemy najwięcej owoców i warzyw?!

W samej tylko Europie produkujemy 88 milionów ton odpadów spożywczych rocznie, czyli około 174 kilogramów na osobę. Ponadto wyrzucana żywność na składowiskach przyczynia się do powstania 170 000 000 ton dwutlenku węgla. Może to zaskoczyć, ale około 42% wyrzucanego jedzenia stanowią owoce i warzywa.

źródło: Shutterstock

W skali globalnej mówimy o 644 000 000 ton odpadów rocznie. Prawie połowa wyprodukowanych owoców, warzyw, korzeni i bulw jest wyrzucana w ramach łańcucha dostaw. W sumie aż 46 wyprodukowanych owoców lub warzyw nie trafia na półki sklepowe

Zboża marnujemy

Najwięcej marnujemy owoców i warzyw, ale to samo dotyczy zbóż, które wyrzucamy rocznie w skali globalnej około 347 000 000 ton. Stanowią one zatem 22% światowych odpadów żywnościowych. Jeśli jednak spojrzymy na stosunek produkcji do konsumpcji, to statystyki są jeszcze gorsze. Co roku bowiem wyrzucamy 29% produkowanych przez nas zbóż. Najczęstsze przyczyny to nadmierny zakup i zmarnowanie z powodu niewykorzystania

Ciekawie prezentują się również mięsa, ryby i owoce morza. W pierwszej kategorii wyrzucamy 74 miliony ton rocznie, a w przypadku płodów wodnych kolejne 22 miliony ton odpadów. W odniesieniu do produkcji i konsumpcji mówimy o stracie 21% mięsa i stracie do 35% ryb

źródło: Shutterstock

Bezpośredni wpływ na globalne ocieplenie

Marnowanie żywności to jednak nie tylko problem moralny, ale również i ekologiczny. Ma ona bowiem bezpośredni wpływ na coraz częściej poruszany temat globalnego ocieplenia. Wraz z wyprodukowanymi 170 milionami dwutlenku węgla należy policzyć również ilość wody zużytej do produkcji zmarnowanej żywności.

Pod tym względem najbardziej szkodliwa jest czekolada, gdyż do wyprodukowania 1 kilograma produktu końcowego zużywa się nawet 17 000 litrów wody. Wołowina zajmuje z niewielkim odstępem drugie miejsce z 15,5 tys. litrami wody, podczas gdy ziemniaki, kapusta i pomidory zużywają mniej niż 300 litrów na kilogram

Więcej informacji o tym, jak być odpowiedzialnym za środowisko, można znaleźć na naszej stronie Bądźmy bardziej odpowiedzialni, bądźmy bardziej ECO.