Bawarskie kluski serowe

Käsespätzle, bawarskie kluski szpecle z serem. Nam już ślinka cieknie, a Tobie? Nasz przepis jest super prosty i niezwykle szybki. Można użyć kupionych w sklepie szpecli, nie ma w tym nic złego, dodatkowo przygotowanie będzie jeszcze szybsze. Jeśli jednak masz czas i ochotę na naprawdę wyjątkowe doświadczenie, zrób domowe szpecle. Z serem i smażoną cebulą to dosłownie wycieczka do rajskiego gastro.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g spaetzle (szpecle)
100 g prażonej cebuli
250 g sera górskiego
250 g sera emmental
1 pęczek szczypiorku
1łyżka klarowanego masła
1łyżka gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

800 Kalorie
44 g Węglowodany
47 g Tłuszcze
46 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Ser zetrzeć na tarce, a kluski ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić w cienkie krążki.
Oznacz jako zakończone
2.

Roztopić ser

Odcedź szpecle, zachowując około 3 łyżki wody z gotowania. Roztopić masło na patelni i krótko podsmażyć w nim kluski. Dodajemy starty ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz mieszamy, aż ser będzie roztopiony i "ciągnący się". Podawać z podsmażoną cebulką i szczypiorkiem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF