Bawarskie kluski serowe
Käsespätzle, bawarskie kluski szpecle z serem. Nam już ślinka cieknie, a Tobie? Nasz przepis jest super prosty i niezwykle szybki. Można użyć kupionych w sklepie szpecli, nie ma w tym nic złego, dodatkowo przygotowanie będzie jeszcze szybsze. Jeśli jednak masz czas i ochotę na naprawdę wyjątkowe doświadczenie, zrób domowe szpecle. Z serem i smażoną cebulą to dosłownie wycieczka do rajskiego gastro.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g spaetzle (szpecle) | |
100 g prażonej cebuli | |
250 g sera górskiego | |
250 g sera emmental | |
1 pęczek szczypiorku | |
1łyżka klarowanego masła | |
1łyżka gałki muszkatołowej | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
800
Kalorie
44 g
Węglowodany
47 g
Tłuszcze
46 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Ser zetrzeć na tarce, a kluski ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić w cienkie krążki.
Oznacz jako zakończone
2.
Roztopić ser
Odcedź szpecle, zachowując około 3 łyżki wody z gotowania. Roztopić masło na patelni i krótko podsmażyć w nim kluski. Dodajemy starty ser, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz mieszamy, aż ser będzie roztopiony i "ciągnący się". Podawać z podsmażoną cebulką i szczypiorkiem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.