Cheeseburger
Czy cheeseburgery to również Twój absolutny faworyt, jeśli chodzi o szeroki i różnorodny świat burgerów? Czujemy to samo! Dlatego dzisiaj podajemy nasz podstawowy przepis na cheeseburgera. To tak proste, a jednocześnie nieporównywalnie pyszne. Należy używać tylko klasycznych i świeżych składników: chrupiącej sałaty, pomidora, ogórka, świeżej wołowiny, lekkiej bułki, majonezu i oczywiście odpowiedniego sera! Tutaj masz w zasadzie wolny wybór. My preferujemy zwłaszcza sery o wyrazistym smaku takie jak cheddar i chester. Jeśli masz inny ulubiony ser: Zrób to po swojemu! Jeśli chcesz mieć smaczny dodatek do swojego burgera, polecamy frytki ze słodkich ziemniaków z frytownicy na gorące powietrze lub kliny ziemniaczane!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 bułki burgerowe | |
400 g mielonej wołowiny | |
4liście sałaty | |
1/2 pomidora | |
8plasterków ogórka kiszonego | |
2porcje majonezu | |
1/2 czerwonej cebuli | |
2plasterki cheddara | |
2szczypty soli gruboziarnistej | |
20 g masła |
Przybory
grill z pokrywą lub duża patelnia z pokrywą |
Informacje żywieniowe
765
Kalorie
11 g
Węglowodany
60 g
Tłuszcze
45 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
umyj ogórek i pomidor. Porwij sałatę na cząstki, pokrój pomidora w cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Przekrój na pół bułki do burgerów i posmaruj je cienko masłem.
Oznacz jako zakończone
2.
Formowanie kształtu
Mięso mielone podziel na 2 równe porcje i uformuj ręcznie krążki o średnicy większej o ok. 1 cm od bułek.
Oznacz jako zakończone
3.
Grill
Rozgrzej maksymalnie grill lub patelnię.
Oznacz jako zakończone
4.
Przygotowanie wkładu do burgera
Bułki do hamburgerów opiekaj przeciętą stroną do dołu przez ok 30 sekund, odstaw na bok. Siekane mięso połóż na grillu lub na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron przez ok. 3-5 minut. Posyp solą, na wierzchu ułóż ser i zamknij pokrywę. Pozostaw, aby doszły na ok. 3-5 minut, w zależności od pożądanego stopnia miękkości.
Oznacz jako zakończone
5.
Wykonanie burgerów
Połówki bułek posmaruj majonezem. Na dolne połowy bułek nałóż sałatę, pomidory, cebulę, wkład mięsny i pikle. Na burgerach ułóż górne połówki bułek.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.