Cordon Bleu

Cordon Bleu to klasyk, którego dzisiaj przedstawiam36 Cienko rozbity sznycel, nadziewany szynką i serem, panierowany i smażony. Już sam opis sprawia, że cieknie ślinka, prawda? Tradycyjnie po austriacku, dziś robimy cordon bleu z cielęciną. Można jednak również użyć wieprzowiny lub drobiu – w zależności od upodobań. Cordon Bleu jest szybki i łatwy, ale zawsze stanowi atrakcję na talerzu. Wypróbuj już teraz!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 kotlety cielęce ewentualnie wieprzowe lub drobiowe
2 jajka
2plastry gotowanej szynki
100 g Emmentalera mocniejsza alternatywa: Gruyère
50 g mąki Typ 405
150 g bułki tartej
olej roślinny do smażenia

Informacje żywieniowe

615 Kalorie
44 g Węglowodany
24 g Tłuszcze
23 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie sznycli

Opłucz sznycle zimną wodą i osusz. Jeśli to konieczne, rozbij je cienko. Jedną połówkę przykryj szynką i serem, złóż i lekko dociśnij krawędzie.
Oznacz jako zakończone
2.

Panierka

Na trzech osobnych rozdziel mąkę, rozbite i roztrzepane jajak i bułkę tartą.
Oznacz jako zakończone
3.

Panierowanie

Cordon bleu obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Zanurz drugi raz w jajku i bułce tartej, aby uzyskać bardziej równomierną powłokę z panierki.
Oznacz jako zakończone
4.

Wykonanie

Rozgrzej patelnię z olejem roślinnym.
Oznacz jako zakończone
5.

Cordon bleu

Smaż Cordon bleu przez około 5 minut z każdej strony, aż panierka będzie złocistobrązowa, a mięso upieczone.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Do naszego Cordon Bleu wybieramy ser Emmentaler. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, możesz użyć sera Gruyere, Appenzeller lub Gorgonzola.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF