Domowe masło ziołowe

Robienie własnego masła ziołowego sprawia nam największą frajdę. Dlaczego? Bo masło ziołowe można udoskonalić tak, jak się lubi. Można wybrać zioła, przyprawy i inne składniki według swojego gustu i wymieszać je z masłem. W tym przepisie wybraliśmy klasyczne zioła, a także czosnek i odrobinę świeżej cytryny. To prawdziwy przysmak do chleba, smacznego steku lub czegokolwiek z grilla. Wypróbuj go i eksperymentuj z ulubionymi składnikami!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g masła
1/2pęczka szczypiorku
1/2pęczka naci pietruszki
1/2pęczka bazylii
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

1920 Kalorie
10 g Węglowodany
206 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Pozwól masłu ostygnąć do temperatury pokojowej. Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, skórkę zetrzeć i wycisnąć sok.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać masło ziołowe

Wymieszać wszystkie składniki widelcem, aż wszystko będzie dobrze wymieszane. Dopraw solą i pieprzem. Masło ziołowe można przechowywać w słoiku do gotowania lub za pomocą folii spożywczej uformować je w rulon, który następnie można wykorzystać partiami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Masło ziołowe wytrzyma w lodówce do dwóch tygodni.
W tym przypadku, jedna porcja to całe masło, które przygotowałaś.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF