Domowe mleko orkiszowe

Przygotowanie własnego mleka orkiszowego jest po prostu genialne. Starożytne zboże orkisz jest bardzo zdrowe i dla wielu osób bardziej strawne niż pokrewna, ale powszechnie uprawiana pszenica. Mleko orkiszowe ma ziarnisty i orzechowy smak. Dzięki temu nadaje się szczególnie do smoothies, musli, kaszek, kawy czy nawet wypieków. Można się nim delektować na wiele sposobów: jako słodka owsianka, do chrupiącego pieczywa lub jako mleko roślinne.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
50 g suszonego orkiszu
1łyżka oleju słonecznikowego
1łyżka syropu klonowego opcjonalnie
1łyżka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
1szczypta soli morskiej
Pomoce
Maszyna do produkcji mleka

Informacje żywieniowe

85 Kalorie
13 g Węglowodany
2 g Tłuszcze
2 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować orkisz

Ziarna orkiszu namoczyć na co najmniej 8 godzin (najlepiej przez całą noc). Następnie należy je przepłukać.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj maszynę do produkcji mleka

Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić do miski do mieszania.
Oznacz jako zakończone
3.

Nastawić maszynę do mleka

Nacisnąć przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybrać program dla ziaren. Naciskać przycisk wyboru pojemności, aż osiągniesz objętość 600 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 17 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. W razie potrzeby napój przecedzić lub przelać przez torebkę na mleko orzechowe. Nadmiar wlej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka orkiszowego. Z przepisu można więc zrobić 3 porcje.
Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF