Faszerowana dynia piżmowa
Wreszcie nadszedł czas na dynię! Jesienią uwielbiamy kolorowe warzywa. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest teraz zdecydowanie faszerowana dynia piżmowa. Dzięki mielonemu mięsu i serowi Emmentaler nadajemy słodkiej dyni mocną nutę smakową. Ale: faszerowana dynia piżmowa to bardzo proste danie i można je zrobić przy użyciu praktycznie dowolnych składników, które lubisz. Bądź kreatywny i przygotuj swój ulubiony jesienny przepis!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 dynia piżmowa | |
150 g mięsa mielonego | |
100 g sera Emmentaler | |
1 por | |
2 ząbki czosnku | |
1 czerwona cebula | |
1 marchew | |
1 pomidor | |
2gałązki rozmarynu | |
2gałązki tymianu | |
20 g masła | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
640
kalorie
34 g
węglowodany
37 g
tłuszczu
37 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj dynię
Przekrój dynię na pół wzdłuż i usuń nasiona i włókna za pomocą łyżki stołowej. Miąższ natnij nożem w poprzek. Posmaruj obie połówki masłem. Obierz jeden ząbek czosnku i natrzyj nim dynię. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie powietrza obiegowego.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj nadzienie
Obierz i pokój w drobną kostkę pozostały ząbek czosnku, cebulę i marchewkę. Umyj pomidor i por. Por pokrój w drobne krążki, a pomidor w drobną kostkę. Wszystko wymieszaj z mięsem mielonym.
Oznacz jako zakończone
4.
Ulepszenia
Umyj rozmaryn i tymianek, otrząśnij do sucha i oderwij liście od łodyg. Drobno posiekaj. Dodaj do wymieszanego mięsa mielonego. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
5.
Wypełnij dynię
Przygotowane nadzienie włóż do dyni. Zetrzyj na tarce ser Emmentaler i posyp nim wierzch.
Oznacz jako zakończone
6.
Piec dynię
6. Piecz przez ok. 40 minut, aż dynia będzie miękka, a mięso mielone ugotowane.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.