Grillowany ser halloumi
bardzo łatwe
Halloumi w marynacie cytrynowo-bazyliowej
Naszym ulubionym przepisem na grillowany ser halloumi jest marynowanie go w pysznej i aromatycznej marynacie cytrynowo-bazyliowej. Najlepiej zamarynuj ser dzień wcześniej, aby naprawdę wchłonął wszystkie smaki. Następnie umieść go na grillu, aby uzyskać ładne ślady grillowania na serze i dobry smak! Chcesz dowiedzieć się więcej o halloumi? Zapoznaj się z naszym wspaniałym przewodnikiem: Ser halloumi to skarb z Grecji, zapoznaj się z nim!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
600 g halloumi | |
1 cytryna | |
1/2pęczka bazylii | |
4łyżki oliwy z oliwek | |
2 ząbki czosnku | |
sól i pieprz |
Przybory
Grill Można również przygotować halloumi na patelni. |
Informacje żywieniowe
561
Kalorie
5 g
Węglowodany
45 g
Tłuszcze
33 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz i drobno posiekaj czosnek. Bazylię umyj, osuszy i drobno posiekaj. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Pokrój halloumi w pożądany kształt.
Oznacz jako zakończone
2.
Marynowanie halloumi
Umieść wszystkie składniki w zamykanej torebce lub szczelnej misce, dodaj sól i pieprz i wszystko dobrze wymieszaj. Marynować przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Oznacz jako zakończone
3.
Rozgrzej grill
Rozgrzej grill do 170°C.
Oznacz jako zakończone
4.
Grillowany ser halloumi
Umieść halloumi na ruszcie grillowym i grilluj z obu stron przez 3-5 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.