Guacamole
Guacamole to prawdopodobnie najbardziej znany dip kuchni meksykańskiej. Przygotowany z awokado i zmieszany z innymi świeżymi składnikami, zachwyca nie tylko swoim jaskrawozielonym kolorem, ale także pikantnym, kremowym smakiem. Z tego przepisu dowiesz się, jak my w Klarstein lubimy guacamole. Połącz go z innymi przepisami z serii Tex Max lub użyj jako dipu lub smarowidła do następnego śniadania. W zależności od tego, jaką konsystencję guacamole lubisz, możesz albo delikatnie rozgnieść awokado, albo z grubsza posiekać je widelcem.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 awokado | |
1 czerwona cebula | |
2 ząbki czosnku | |
4 pomidorki koktajlowe | |
1/2 limonki | |
1/2 papryczki chili | |
sól i pieprz do smaku |
Pomocnicy
1 mikser opcjonalny |
Informacje żywieniowe
252
kalorie
3 g
węglowodany
24 g
tłuszcze
3 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyć i drobno posiekaj pomidory. Papryczkę chili umyj, usuń nasiona i drobno posiekaj. Można też posiekać wszystko w blenderze.
Oznacz jako zakończone
2.
Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i za pomocą łyżki oddziel skórkę od miąższu. Rozgnieć widelcem. Ewentualnie zmiksuj w blenderze.
Oznacz jako zakończone
3.
Dopraw guacamole
wyciśnij sok z limonki i dodaj go do guacamole. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.