Gulasz rolnika
Gulasz farmerski: Smaczny gulasz z mięsem mielonym, ziemniakami, papryką i pomidorami. Gotuje się go raz lub dwa razy, jest bardzo prosty w przygotowaniu i można się nim delektować samemu, ale ja robię go z dodatkiem. Gulasz farmerski jest naprawdę uniwersalny i starcza nawet na 3 dni. Idealny, jeśli nie chcesz codziennie gotować. My lubimy używać wędzonej mielonej papryki i chili. To nada jej dodatkowego zinga, a uzyskany smak będzie jeszcze bardziej pikantny. Lubimy podawać z nim obfite pieczywo, na przykład nasz chleb ziemniaczany z boczkiem.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g mielonej wołowiny | |
800 g ziemniaków | |
1 czerwona papryka | |
1 żółta papryka | |
3 pomidory | |
1 cebula | |
2 ząbki czosnku | |
2łyżki stołowe przecieru pomidorowego | |
1/2pęczka pietruszki | |
1łyżeczka słodkiej mielonej papryki | |
1łyżeczka wędzonej papryki w proszku | |
1łyżeczka chili w proszku | |
500 ml wywaru warzywnego | |
1łyżka oleju roślinnego | |
2łyżeczki suszonego tymianku | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Duży garnek lub naczynie do zapiekania |
Informacje żywieniowe
368
Kalorie
30 g
Węglowodany
17 g
Tłuszcze
20 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Oczyść ziemniaki, paprykę, pomidory i pokrój wszystko w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.
Tostowanie składników
Rozgrzej olej roślinny w naczyniu do pieczenia. Dodajemy mięso mielone i smażymy aż się rozpadnie. Dopraw chili i mieloną papryką. Dodajemy cebulę, czosnek oraz przyprawy i smażymy przez kolejne 5 minut. Podawaj z bulionem warzywnym.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotowanie gulaszu farmerskiego
Dodaj pomidory, przecier pomidorowy, ziemniaki, tymianek i pietruszkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby większą ilością chili i mielonej papryki.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
Weganie mogą zastąpić mięso mielone popularnym zamiennikiem mięsa.