Humus
Hummus to dip składający się głównie z puree z ciecierzycy. Jest to orientalna specjalność, szczególnie popularna do mezze (małych przystawek) lub chleba. Zamiast kupować gotowy hummus w supermarkecie, możesz teraz zrobić go sam. Ponieważ w ten sposób dokładnie wiesz, co w nim jest. Dodatkowo przepis jest super prosty, a humus możesz przyprawiać według własnych upodobań. Spróbuj od razu! Masz ochotę na jeszcze więcej orientalnych wrażeń? W takim razie spójrz na nasze przepisy z kuchni Lewantu!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
240 g ciecierzycy ze słoika lub z puszki | |
1 cytryna | |
3łyżki pasty tahini | |
3 łyżki oliwy z oliwek | |
2 ząbki czosnku | |
1 łyżeczka kminku | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Mikser |
Informacje żywieniowe
208
Kalorie
10 g
Węglowodany
16 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
obierz czosnek i cebulę, a następnie grubo posiekaj. Dobrze odsącz ciecierzycę. Wyciśnij sok z cytryny.
Oznacz jako zakończone
2.
Humus
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i dopraw solą i pieprzem. Jeśli to konieczne, dodaj trochę oliwy z oliwek dla poprawy konsystencji.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.