Humus
Hummus to dip składający się głównie z puree z ciecierzycy. Jest to orientalna specjalność, szczególnie popularna do mezze (małych przystawek) lub chleba. Zamiast kupować gotowy hummus w supermarkecie, możesz teraz zrobić go sam. Ponieważ w ten sposób dokładnie wiesz, co w nim jest. Dodatkowo przepis jest super prosty, a humus możesz przyprawiać według własnych upodobań. Spróbuj od razu! Masz ochotę na jeszcze więcej orientalnych wrażeń? W takim razie spójrz na nasze przepisy z kuchni Lewantu!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 240 g ciecierzycy ze słoika lub z puszki | |
| 1 cytryna | |
| 3łyżki pasty tahini | |
| 3 łyżki oliwy z oliwek | |
| 2 ząbki czosnku | |
| 1 łyżeczka kminku | |
| sól i pieprz do smaku | 
Przybory
| Mikser | 
Informacje żywieniowe
					208
											Kalorie
									
							
					10 g
											Węglowodany
									
							
					16 g
											Tłuszcze
									
							
					5 g
											Białka
									
					PRZYGOTOWANIE
			
				1.			
				
					
			
					Przygotowanie składników
obierz czosnek i cebulę, a następnie grubo posiekaj. Dobrze odsącz ciecierzycę. Wyciśnij sok z cytryny.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				2.			
				
					
			
			Humus
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i dopraw solą i pieprzem. Jeśli to konieczne, dodaj trochę oliwy z oliwek dla poprawy konsystencji.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				Notatkę
				Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.