Humus

Hummus to dip składający się głównie z puree z ciecierzycy. Jest to orientalna specjalność, szczególnie popularna do mezze (małych przystawek) lub chleba. Zamiast kupować gotowy hummus w supermarkecie, możesz teraz zrobić go sam. Ponieważ w ten sposób dokładnie wiesz, co w nim jest. Dodatkowo przepis jest super prosty, a humus możesz przyprawiać według własnych upodobań. Spróbuj od razu! Masz ochotę na jeszcze więcej orientalnych wrażeń? W takim razie spójrz na nasze przepisy z kuchni Lewantu!

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
240 g ciecierzycy ze słoika lub z puszki
1 cytryna
3łyżki pasty tahini
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
sól i pieprz do smaku
Przybory
Mikser

Informacje żywieniowe

208 Kalorie
10 g Węglowodany
16 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

obierz czosnek i cebulę, a następnie grubo posiekaj. Dobrze odsącz ciecierzycę. Wyciśnij sok z cytryny.
Oznacz jako zakończone
2.

Humus

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze i dopraw solą i pieprzem. Jeśli to konieczne, dodaj trochę oliwy z oliwek dla poprawy konsystencji.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF