Zupa z ciecierzycy

Zupę z ciecierzycy robi się szybko. Ponadto jest ona wegańska, pełna dobrych składników, a dzięki pieprzowi cayenne ma cudowny, pikantny smak. Wypróbuj nasz przepis i rozgrzej się zupą od środka. Czy lubisz zupy? Mamy dla ciebie więcej przepisów!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
240 g ciecierzycy z puszki lub słoika
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
200 g ziemniaków woskowatych
3/4 l bulionu warzywnego
1łyżka koncentratu pomidorowego
1łyżka oliwy z oliwek
1łyżeczka suszonego oregano
1łyżeczka suszonego tymianku
1/2łyżeczki pieprzu cayenne
1/2pęczka świeżej pietruszki
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

178 Kalorie
24 g Węglowodany
5 g Tłuszcze
6 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj Ciecierzycę dobrze odsącz.
Oznacz jako zakończone
2.

Podsmażanie warzyw

W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmażaj cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodaj marchewkę i ziemniaki i smaż przez 4 minuty.
Oznacz jako zakończone
3.

Deglasowanie

Zalej bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Przyprawianie do smaku

Dodaj koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, pietruszkę, ciecierzycę i pieprz cayenne. Ponownie duś na małym ogniu przez 10 minut.
Oznacz jako zakończone
5.

Zagotuj zupę

W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i koncentratem pomidorowym i gotuj dalej, aż zupa będzie nieco gęstsza i bardziej kremowa.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.
 Zapisz jako PDF