Lasagne jako syta zupa

Syta zupa w stylu lasagne: z mięsem lub bez

Czy sycąca zupa w stylu lasagne to dla Ciebie zupełna nowość? Najwyższy czas, abyś natknął się na nasz przepis. Zamiast starannego przechowywania, składniki lasagne są po prostu wkładane do garnka i gotowane jak odżywcza zupa. Przepis ten można łatwo przyrządzić również z ulubionymi warzywami. Która wersja bardziej ci się podoba? Mięsna czy wegetariańska? Szukasz inspiracji na kolejne przepisy odpowiednie na szybką kolację? Sprawdź nasze archiwum przepisów!

Oceń nasz przepis!
Lasagne jako syta zupa Syta zupa w stylu lasagne: z mięsem lub bez Czy sycąca zupa w stylu lasagne to dla Ciebie zupełna nowość? Najwyższy czas, abyś natknął się na nasz przepis. Zamiast starannego przechowywania, składniki lasagne są po prostu wkładane do garnka i gotowane jak odżywcza zupa. Przepis ten można łatwo przyrządzić również z ulubionymi warzywami. Która wersja […]
1 1 5 1
1

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
10 plastrów lasagne
450 g mielonej wołowiny lub mielonych warzyw
500 ml bulionu wołowego lub warzywnego
1 cebula
5 ząbków czosnku
1puszka pomidorów grubo krojonych
1puszka odsączonych pomidorów
150 ml śmietany
1 1/2łyżki cukru
1/2pęczka bazylii
1łyżka oregano
Sól i pieprz do smaku
na ozdobu
100 g mozzarelli
100 g ricotty
1/2pęczka bazylii

Informacje żywieniowe

400 Kalorie
36 g Węglowodany
17 g Tłuszcze
27 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Obierz cebulę i czosnek, umyj i osusz bazylię. Wszystko drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.

Podsmażenie

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na dużym ogniu. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotować zupę

Zmniejszyć ogień do średniego. Dodaj pokrojone i odsączone pomidory, bulion i cukier. Dobrze wymieszać. Połam lasagne na kawałki i wymieszaj. Gotować na małym lub średnim ogniu przez około 25 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Oznacz jako zakończone
4.

Doprawianie

Dodać śmietanę i doprawić zupę do smaku. Umyj, osusz i pokrój bazylię w paski. Podawać zupę lasagne w głębokich talerzach z ricottą, mozzarellą i bazylią.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF