Lasagne jako syta zupa
bardzo łatwe
Syta zupa w stylu lasagne: z mięsem lub bez
Czy sycąca zupa w stylu lasagne to dla Ciebie zupełna nowość? Najwyższy czas, abyś natknął się na nasz przepis. Zamiast starannego przechowywania, składniki lasagne są po prostu wkładane do garnka i gotowane jak odżywcza zupa. Przepis ten można łatwo przyrządzić również z ulubionymi warzywami. Która wersja bardziej ci się podoba? Mięsna czy wegetariańska? Szukasz inspiracji na kolejne przepisy odpowiednie na szybką kolację? Sprawdź nasze archiwum przepisów!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 10 plastrów lasagne | |
| 450 g mielonej wołowiny lub mielonych warzyw | |
| 500 ml bulionu wołowego lub warzywnego | |
| 1 cebula | |
| 5 ząbków czosnku | |
| 1puszka pomidorów grubo krojonych | |
| 1puszka odsączonych pomidorów | |
| 150 ml śmietany | |
| 1 1/2łyżki cukru | |
| 1/2pęczka bazylii | |
| 1łyżka oregano | |
| Sól i pieprz do smaku |
na ozdobu
| 100 g mozzarelli | |
| 100 g ricotty | |
| 1/2pęczka bazylii |
Informacje żywieniowe
400
Kalorie
36 g
Węglowodany
17 g
Tłuszcze
27 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Obierz cebulę i czosnek, umyj i osusz bazylię. Wszystko drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.
Podsmażenie
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na dużym ogniu. Dodać mięso mielone i podsmażyć. Dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Dopraw solą, pieprzem i oregano.
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotować zupę
Zmniejszyć ogień do średniego. Dodaj pokrojone i odsączone pomidory, bulion i cukier. Dobrze wymieszać. Połam lasagne na kawałki i wymieszaj. Gotować na małym lub średnim ogniu przez około 25 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
Oznacz jako zakończone
4.
Doprawianie
Dodać śmietanę i doprawić zupę do smaku. Umyj, osusz i pokrój bazylię w paski. Podawać zupę lasagne w głębokich talerzach z ricottą, mozzarellą i bazylią.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.