Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa
Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa znajduje się dziś w naszym menu napojów. Lemoniada ta stanowi idealne orzeźwienie na gorące dni. Kwaśny rabarbar i słodkie truskawki to nieodparta eksplozja smaków w jednym napoju. Zrób lemoniadę w domu i zachwyć siebie, swoich przyjaciół i rodzinę tym kolorowym i orzeźwiającym napojem!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 kg rabarbaru | |
500 g truskawek | |
2 limonki | |
150 g cukru | |
500 ml wody gazowanej |
Pomocnicy
1 czysty ręcznik kuchenny alternatywnie płótno lniane |
Informacje żywieniowe
150
kalorie
32 g
węglowodany
1 g
tłuszcze
1 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj rabarbar
Umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości 1 cm. Włóż do garnka i zalej 500 ml wody. Dodaj 2/3 cukru i gotuj przez co najmniej 1 godzinę. Przecedź rabarbar przez ręcznik kuchenny lub lnianą ściereczkę i pozostaw na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby zebrać syrop.
Oznacz jako zakończone
2.
Doprowadź syrop do wrzenia
Zagotuj sok z rabarbaru z pozostałym cukrem i ostudź.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotuj truskawki
Umyj truskawki, usuń zielone części i pokrój je w drobną kostkę. Wyciśnij sok z jednej limonki, a drugą limonkę pokrój w cienkie plasterki.
Oznacz jako zakończone
4.
Wlej lemoniadę
Do soku z rabarbaru, soku z limonki i truskawek dodaj 500 ml wody gazowanej (w zależności od upodobań możesz użyć mniej lub więcej wody), udekoruj plasterkami limonki i delektuj się mrożoną lemoniadą.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.