Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa

Lemoniada rabarbarowo-truskawkowa znajduje się dziś w naszym menu napojów. Lemoniada ta stanowi idealne orzeźwienie na gorące dni. Kwaśny rabarbar i słodkie truskawki to nieodparta eksplozja smaków w jednym napoju. Zrób lemoniadę w domu i zachwyć siebie, swoich przyjaciół i rodzinę tym kolorowym i orzeźwiającym napojem!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 kg rabarbaru
500 g truskawek
2 limonki
150 g cukru
500 ml wody gazowanej
Pomocnicy
1 czysty ręcznik kuchenny alternatywnie płótno lniane

Informacje żywieniowe

150 kalorie
32 g węglowodany
1 g tłuszcze
1 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj rabarbar

Umyj rabarbar i pokrój na kawałki o długości 1 cm. Włóż do garnka i zalej 500 ml wody. Dodaj 2/3 cukru i gotuj przez co najmniej 1 godzinę. Przecedź rabarbar przez ręcznik kuchenny lub lnianą ściereczkę i pozostaw na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby zebrać syrop.
Oznacz jako zakończone
2.

Doprowadź syrop do wrzenia

Zagotuj sok z rabarbaru z pozostałym cukrem i ostudź.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotuj truskawki

Umyj truskawki, usuń zielone części i pokrój je w drobną kostkę. Wyciśnij sok z jednej limonki, a drugą limonkę pokrój w cienkie plasterki.
Oznacz jako zakończone
4.

Wlej lemoniadę

Do soku z rabarbaru, soku z limonki i truskawek dodaj 500 ml wody gazowanej (w zależności od upodobań możesz użyć mniej lub więcej wody), udekoruj plasterkami limonki i delektuj się mrożoną lemoniadą.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF