Lody z ajerkoniakiem
bardzo łatwe
Lody z ajerkoniakiem i chrupiącymi kawałkami czekolady trafiły na szczyt naszej listy ulubionych orzeźwiających pyszności. Super kremowe lody z porządną dawką ajerkoniaku doskonale uzupełniają się z gorzko-słodką czekoladą. Co więcej przepis jest bardzo prosty. Po przygotowaniu mieszanki do lodów, Twoja maszynka do lodów wykona większość pracy.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
200 ml Likier jajeczny | |
150 ml mleka | |
2 jajka | |
100 g cukru | |
200 g śmietany do ubijania | |
100 g ciemnej czekolady |
Pomoce
Maszyna do lodów Używamy maszyny do lodów z kompresorem |
Informacje żywieniowe
307
Kalorie
28 g
Węglowodany
17 g
Tłuszcze
4 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie masy lodowej
Ubić jajka z cukrem. Ciągle mieszając dodać mleko o temperaturze pokojowej. Ciągle mieszać i pozostawić do ostygnięcia w kąpieli lodowej.
Oznacz jako zakończone
2.
Dokończyć masę lodową
Śmietanę ubić na sztywno i złożyć do masy lodowej.
Oznacz jako zakończone
3.
Zamrozić lody
Wlać masę lodową do maszynki do lodów i kręcić przez 10 minut, dodać likier i dalej kręcić przez 30 minut. Czekoladę drobno posiekać i dodać do lodów w ciągu ostatnich 2 minut. Przelać do pojemnika na lody, umieścić w zamrażarce na 30 minut, a następnie podawać.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.