Makaron z dynią

Jesienna wygoda: makaron z dynią

Jesień to pora roku, która wiąże się z chłodniejszą pogodą, kolorowymi liśćmi i oczywiście obfitymi zbiorami dyni. To warzywo jest nie tylko dekoracyjne, ale ma również bogaty smak i wartości odżywcze. Przepisy z dyni to świetny sposób na dostarczenie składników odżywczych potrzebnych w tym sezonie, jednocześnie ciesząc się jej wyjątkowym smakiem. Jednym z takich przepisów, który rozgrzeje nas w chłodne jesienne dni jest makaron z dynią.

Przejdź do przepisu

Gotowanie może być świetnym sposobem na wyrażenie siebie podczas przygotowywania czegoś wyjątkowego dla swoich bliskich. Makaron z dynią to nie tylko smaczne danie, ale także doskonały sposób na włączenie do diety sezonowych warzyw. W naszym archiwum przepisów znajdziesz mnóstwo inspiracji na jesienne przepisy, które nauczą, jak najlepiej wykorzystać dynie i inne sezonowe surowce.

Podstawą tego przepisu jest wysokiej jakości dynia, świeże zioła i oczywiście wysokiej jakości makaron. Sos z puree z dyni, świeżym parmezanem i bazylią nadaje temu daniu autentyczny smak, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jeśli znasz nasz przepis na podstawowe puree z dyni i masz je gotowe w lodówce, to przygotowanie tego makaronu będzie dosłownie kwestią minut.

Odpowiednie narzędzia dla idealnego efektu

Jeśli chcesz uzyskać idealną konsystencję sosu i jednocześnie zaoszczędzić czas, zalecamy użycie poręcznego blendera. Z jego pomocą można szybko i łatwo przygotować gładkie puree z dyni, które jest podstawą sosu do naszego makaronu. Blender to narzędzie, które doceni każdy entuzjasta gotowania, jest również integralną częścią nowoczesnych kuchni. Podobnie jak pojemniki do przechowywania żywności. Można w nich przechowywać dosłownie wszystko, nawet wstępnie przygotowane składniki, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu podczas gotowania.

Przepis na makaron z dynią jest prosty, szybki, a rezultat naprawdę imponujący. To idealny sposób na urozmaicenie jesiennych dni, ciesząc się wspólnymi chwilami podczas gotowania. Nie wahaj się więc, wypróbuj ten przepis i daj się ponieść harmonii smaku oferowanej przez połączenie makaronu i dyni.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
300 g makaronu według gustu
150g puree z dyni
150 g sera śmietankowego
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2łyżki przecieru pomidorowego
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka mielonej papryki
50 g parmezanu
1/2pęczka bazylii
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

765 Kalorie
87 g Węglowodany
30 g Tłuszcze
31 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Bazylię umyj, osusz i drobno posiekaj. Odłożymy na bok kilka listków. Zetrzyj parmezan do smaku.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie sosu

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Podsmaż cebulę i czosnek na oleju na złoty kolor. Na delikatnym ogniu dodać przecier pomidorowy, przecier z dyni, serek śmietankowy i przyprawy. Dobrze wymieszać. Dodać 1/3 parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotować na średnim ogniu, aż sos stanie się kremowy.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotuj makaron

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu. Wszystko dobrze przemieszaj.
Oznacz jako zakończone
4.

Serwowanie

Podzielić makaron na dwie porcje i podawać z pozostałym parmezanem i bazylią.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze są szacowane według surowców. W rzeczywistości mogą się one różnić.
 Zapisz jako PDF