Mleko migdałowe

Mleko migdałowe jest naturalne i pyszne, a do tego można je przygotować bezpośrednio w domu. Dzięki mleku, które ma świetną, gładką konsystencję, nie ma mowy o marnotrawstwie. Dodatkowo nic nie osiada i nie tworzą się żadne warstwy. Wielka zaleta robienia własnego napoju ziołowego: wiesz dokładnie, co w nim jest i możesz dostosować go do swojego smaku. A może na przykład subtelna nuta cynamonu? Doskonale komponuje się z migdałami. Wypróbuj to!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
100 g migdałów bez łupiny
1szczypta soli morskiej
Przybory
Producent mleka roślinnego (Marcia)

Informacje żywieniowe

106 Kalorie
1 g Węglowodany
9 g Tłuszcze
4 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj migdały

Namocz migdały w wodzie przez co najmniej 4 godziny, a najlepiej przez całą noc. Wylej wodę.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj ekspres do mleka roślinnego

Napełnij zbiornik na wodę filtrowaną wodą. Wszystkie składniki umieść w misce do mieszania.
Oznacz jako zakończone
3.

Ustawianie maszynki do mleka roślinnego

Nacisnąć przycisk start, przyciskiem wyboru wybrać odpowiedni program. Naciskaj wielokrotnie przycisk pojemności, aż osiągniesz objętość 1200 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 23 minutach lub po usłyszeniu sygnału dźwiękowego mleko jest gotowe. Spożywać natychmiast lub przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka migdałowego. Z przepisu można przygotować 6 porcji.
Po zakończeniu pracy ekspresu do mleka roślinnego można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Mleko migdałowe jest świetne w musli, w kawie i oczywiście świetnie smakuje samo!
Dane żywieniowe są w przybliżeniu obliczone na podstawie wymienionych składników. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF