Mleko pistacjowe

Z naszym przepisem mleko pistacjowe będziesz mieć gotowe raz – dwa. Mleko jest pełne białka, antyoksydantów, błonnika i składników odżywczych. Kremowa konsystencja i lekko orzechowy, słodki smak stworzą “uzależnienie” i sprawią, że będziesz chciała zrobić go jeszcze nie raz. Rzadko kiedy można go jeszcze znaleźć w supermarketach, więc samodzielne wykonanie jest jeszcze większą przyjemnością. Dzięki słodyczy z daktyli i odrobinie wanilii, warzywny napój staje się prawdziwym marzeniem.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
40 g pistacji niesolone, obrane
1szczypta soli morskiej
2 daktyle
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pomoce
Maszyna do produkcji mleka

Informacje żywieniowe

288 Kalorie
18 g Węglowodany
18 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie urządzenia do mleka

Napełnij zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Wszystkie składniki umieścić w misce miksera.
Oznacz jako zakończone
2.

Nastawić maszynę do mleka

Nacisnąć przycisk start, za pomocą przycisku opcji wybrać program dla orzechów. Naciskaj przycisk wyboru pojemności, aż objętość osiągnie 300 ml. Naciśnij przycisk Start. Po 13 minutach lub po sygnale dźwiękowym mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Nadmiar wlej do szczelnie zamkniętej butelki i przechowuj w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Mleko pistacjowe świetnie smakuje na ciepło i na zimno, ale można je również wykorzystać do musli lub jako bazę do pysznych pistacjowych deserów.
Gdy mleko będzie gotowe, można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Następnie urządzenie jest automatycznie czyszczone.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
Jedna porcja odpowiada około 200 ml mleka pistacjowego. Według przepisu można więc zrobić 3 porcje.
 Zapisz jako PDF