Mleko z pestek dyni
Przygotowanie mleka z pestek dyni jest dziecinnie proste dzięki naszemu urządzeniu do przygotowania mleka orzechowego. Pestki dyni są pełne olejów, witamin i minerałów, które mają wiele korzyści zdrowotnych, takich jak równoważenie i regulowanie hormonów. Pestki dyni są bogate w przeciwutleniacze, magnez i błonnik i mogą pomóc poprawić zdrowie serca i obniżyć poziom cukru we krwi. A ponieważ nie odsiewasz żadnego z dobrych składników, pijesz te wspaniałe korzyści zdrowotne razem z mlekiem. Wystarczy wymieszać, schłodzić i wypić!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
50 g łuskanych pestek dyni | |
1łyżka słodzika np. syrop klonowy, miód lub stewia, opcjonalnie | |
1łyżka ekstraktu waniliowego | |
1szczypta soli morskiej |
Przybory
Urządzenie do przygotowania mleka orzechowego |
Informacje żywieniowe
115
Kalorie
3 g
Węglowodany
8 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować urządzenie do przygotowania mleka orzechowego
Napełnić zbiornik na wodę przefiltrowaną wodą. Umieścić wszystkie składniki w misie miksera.
Oznacz jako zakończone
2.
Ustawić urządzenie do przygotowania mleka orzechowego
Nacisnąć przycisk start, wybrać program przygotowania mleka orzechowego za pomocą przycisku wyboru. Naciskać wielokrotnie przycisk pojemności, aż pojawi się 600 ml. Nacisnąć przycisk start. Po 17 minutach lub po usłyszeniu sygnału dźwiękowego mleko jest gotowe. Mleko można wypić od razu. Przelać do pojemnika i schłodzić w lodówce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada tu ok. 200 ml mleka z pestek dyni. Z przepisu wychodzą zatem 3 porcje.
Po zakończeniu pracy przez urządzenie do przygotowania mleka orzechowego można wyjąć pojemnik za uchwyt (uwaga, jest gorący!). Urządzenie będzie się wtedy automatycznie oczyszczać.
Mleko możesz wykorzystać do kawy lub herbaty, ale świetnie sprawdzi się także w musli lub do zup.
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.