Nuggetsy tofu z frytownicy na gorące powietrze
Nuggetsy z tofu to nasza najpopularniejsza wegańska przekąska. W naszej wersji są lekko pikantne, super chrupiące i przyjemnie kremowe w środku. Lubimy je podawać z dipem cebulowym. Dla miłośników pikanterii idealnym rozwiązaniem jest podanie nuggetsów z tofu z sosem Sriracha. Smażymy ten przysmak we frytkownicy na gorące powietrze. Wystarczy spryskać je odrobiną oleju, efekt będzie znacznie zdrowszy niż ze zwykłej frytkownicy. Przepis, który jest pełen zalet! Na co jeszcze czekasz?
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
400 g tofu | |
100 g mąki | |
150 g sosu Sriracha lub innego wegańskiego sosu | |
1łyżka wody | |
1łyżka mąki kukurydzianej | |
1łyżeczka chili w proszku | |
1łyżeczka curry w proszku | |
1łyżeczka czosnku w proszku | |
1łyżeczka mielonej papryki | |
50 g mąki panko lub bułki tartej | |
50 g płatków kukurydzianych | |
3łyżki oleju roślinnego | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Frytownica na gorące powietrze |
Informacje żywieniowe
72
Kalorie
9 g
Węglowodany
3 g
Tłuszcze
3 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować tofu
Osusz tofu i pokrój na pożądaną wielkość. Przełóż na patelnię frytownicy wyłożoną papierem do pieczenia i smaż w temperaturze 200°C przez 10 minut. W tym czasie obróć je raz.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować potrójną panierkę
Wypełnić mąką głęboki talerz. Na drugim talerzu wymieszaj Srirachę ze skrobią, wodą, chili, czosnkiem i mieloną papryką. W torebce do zamrażania lekko pokruszyć płatki kukurydziane z mąką panko i wsypać je do trzeciego głębokiego talerza.
Oznacz jako zakończone
3.
Opanierować nuggetsy
Obtocz kawałki tofu w mące, w mieszance Sriracha oraz w mieszance płatków kukurydzianych.
Oznacz jako zakończone
4.
Smażymy!
Umieść powlekane nuggetsy tofu na patelni frytownicy na gorące powietrze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj lub spryskaj olejem roślinnym i smaż w temperaturze 200°C przez 15 minut. Obróć nuggetsy, ponownie dodaj olej i smaż przez kolejne 15 minut. Smacznego!
Oznacz jako zakończone