Paluszki rybne z frytkownicy beztłuszczowej

Paluszki rybne: włącz frytkownicę i ciesz się nimi w kilka minut!

Uwielbiamy przygotowywać paluszki rybne we frytkownicy beztłuszczowej. Dlaczego? Jest szybki, smaczny, a rezultat jest nieporównywalnie bardziej chrupiący. Dlatego dziś dzielimy się z wami naszym przepisem na chrupiące paluszki rybne z Airfryer. Jaki rodzaj ryb jest odpowiedni? Większość komercyjnych paluszków rybnych wykorzystuje dorsza alaskańskiego. Tak robimy i my. Jeśli nie jest dostępny lub chcesz spróbować czegoś innego, możesz również spróbować morszczuka, karmazyna lub dorsza.

Przy okazji, czy wiesz, że możesz również łatwo przygotować mrożone paluszki rybne we frytkownicy? Wystarczy umieścić je na patelni i ustawić frytownicę na 180°C. Paluszki są gotowe w zaledwie 10 minut. Czy jest coś łatwiejszego?

Czy to domowej roboty, czy z zamrażarki: teraz jest czas na paluszki rybne!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g dorsza alaskańskiego
200 g bułki tartej
100 g mąki typ 405
3 jajka
sól i pieprz do smaku
Przybory
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

669 Kalorie
74 g Węglowodany
20 g Tłuszcze
45 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Opłucz rybę w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój w słupki lub paski o szerokości około 3 cm. Przygotuj mąkę, roztrzepane jajka i bułkę tartą na talerzach, aby móc obtoczyć w nich rybę.
Oznacz jako zakończone
2.

Obtoczyć paluszki rybne w potrójnej panierce

Kawałki ryby obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
Oznacz jako zakończone
3.

Smażenie

Wyłóż patelnię frytkownicy papierem do pieczenia Umieść paluszki rybne na patelni tak, aby była między nimi niewielka przestrzeń. Ustawić frytkownicę na 200°C na 15 minut. W połowie smażenia odwróć paluszki rybne na drugą stronę.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF