Risotto z dyni
Obok risotto grzybowego risotto dyniowe to absolutny klasyk. Duszony długo i z owocową dynią rozgrzeje Cię od środka jesienią i zimą. Risotto to dla nas absolutne danie dla duszy. Dodatkowym atutem jest to, że jeśli kupicie parmezan w wersji wegańskiej, to risotto będzie odpowiednie dla wegan. Masz ochotę wypróbować ten przepis? To złap nasz szybki i łatwy przepis i zacznij gotować!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g dyni Hokkaido | |
400 g ryżu arborio lub innego ryżu do risotto | |
2 szalotki | |
1 l bulionu warzywnego | |
200 ml białego wina | |
80 g parmezanu upewnij się, że używasz wegetariańskiego lub wegańskiego sera, jeśli to konieczne | |
1łyżeczka gałki muszkatołowej | |
1łyżka oleju z pestek dyni | |
1/4pęczka pietruszki | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
395
Kalorie
62 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
16 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotować składniki
Przekroić dynię Hokkaido na pół i usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Obrać i drobno posiekać szalotki.
Oznacz jako zakończone
2.
Składniki
Olej z pestek dyni, dynia i szalotki smażyć przez około 5 minut. W tym samym czasie w drugim garnku podgrzać wywar z warzyw.
Oznacz jako zakończone
3.
Wsypać risotto
Do garnka dodać ryż do risotto i smażyć przez około 1 minutę. Zalać białym winem i zredukować do jednej trzeciej. Stopniowo zalać niewielką ilością wywaru warzywnego, zagotować i dodać więcej wywaru, aż ryż do risotto będzie ugotowany.
Oznacz jako zakończone
4.
Udoskonal risotto
Doprawić risotto solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz zetrzeć parmezan. Umyć pietruszkę, osuszyć i drobno posiekać. Udekorować nią risotto.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.