Sałatka z delikatesowym salami Lyoner
Sałatka z salami delikatesowym Lyoner to bawarski klasyk, który świetnie smakuje jako przekąska, na festiwalu piwnym w ogrodzie, ale także na obiad czy kolację. Ta smaczna i obfita sałatka nadaje się na każdą okazję. Również dlatego, że jest bardzo prosta w przygotowaniu. Klasyczna sałatka z salami powstaje z salami delikatesowego Lyon. Dodaj cebulę, ogórki i pyszny dressing. Aby nie był zbyt ciężki, dodaj kilka rzodkiewek i nać pietruszki. Podawać jako dodatek do dania lub z preclem albo kromką chleba. Smacznego!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
400 g salami delikatesowego Lyoner | |
1/2 cebuli | |
150 g ogórków | |
1pęczek szczypiorku | |
4łyżki białego octu winnego | |
4łyżki oleju roślinnego | |
1łyżki słodkiej musztardy | |
1łyżki cukru | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Robot kuchenny / Robot kuchenny z rozdrabniaczem opcjonalnie |
Informacje żywieniowe
420
Kalorie
8 g
Węglowodany
37 g
Tłuszcze
14 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Lyoner obrać i pokroić w cienkie paski lub plastry ewentualnie w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski. Ogórki pokroić wzdłuż na plasterki. Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić w cienkie krążki.
Oznacz jako zakończone
2.
Wymieszać sałatkę
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Pozostawić w lodówce co najmniej przez 1 godzinę przed podaniem.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Przygotuj sałatkę według własnego gustu. Wiele osób lubi odrobinę sera w swojej sałatce. A co z odrobiną goudy?
Sałatkę można też ożywić nietradycyjną oliwą lub octem.
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.