Frittata z frytownicy

Frittata z frytownicy na gorące powietrze to nasz nowy bohater w kategorii: Szybkie i łatwe śniadanie bez większego wysiłku. Można ją przygotować naprawdę szybko. Wystarczy wyłożyć patelnię frytkownicy z gorącym powietrzem papierem do pieczenia, włożyć wszystkie składniki i smażyć – gotowe! Nasza frittata przygotowana jest z serem feta, dymką, papryką i pomidorami. Ale niemal każdy inny rodzaj warzyw, sera czy ziół również może znaleźć miejsce w Twoim szybkim śniadaniu. Albo dziesiąty. Przy okazji: możesz przygotować i cieszyć się frittatą z Airfryer na zimno lub odgrzać ją później! Praktyczne, prawda?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
6 jaj
1/2 papryki
8 pomidorków koktajlowych
1 cebula dymka
50 g sera feta
1/4pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przybory
Frytownica na gorące powietrze

Informacje żywieniowe

148 Kalorie
4 g Węglowodany
10 g Tłuszcze
10 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Papryki umyj, usuń nasiona i pokrój w drobną kostkę. Umyj dymkę i pokrój w plasterki. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotowanie frittaty

Wyłóż patelnię papierem do pieczenia. Wbij do niego jajko. Na wierzchu rozłóż paprykę, pomidory, cebulę dymkę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem i lekko wymieszaj widelcem. Na wierzchu pokrusz fetę.
Oznacz jako zakończone
3.

Usmaż frittatę

Zamknij frytkownicę i smaż w temperaturze 200°C przez około 20 minut, aż jajka będą miały zwartą konsystencję, a frittata będzie złotobrązowa.
Oznacz jako zakończone
 Zapisz jako PDF