Sałatka z kalarepy i jabłek
Sałatka z kalarepy z jabłkami to doskonała alternatywa dla klasycznej zielonej sałaty. Jabłko nadaje przepisowi świeżości i doskonale harmonizuje z orzechami włoskimi, rukolą i czerwoną cebulą. Wypróbuj tę niezwykłą kombinację i daj się zaskoczyć!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
1 kalarepa ok. 300 g | |
1 jabłko ok. 150 g | |
10 g orzechów włoskich | |
1/2 czerwonej cebuli | |
50 g rukoli |
Sos
2łyżki białego octu winnego | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
2łyżki syropu z agawy | |
sól i pieprz do smaku |
Sprzęt
Informacje żywieniowe
287
Kalorie
24 g
Węglowodany
18 g
Tłuszcze
5 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Sałatka
Kalarepę obrać, pokroić na ćwiartki i pokroić w cienkie plastry za pomocą krajalnicy. Wymieszać z solą i odstawić na 10 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotować dressing
Wymieszać wszystkie składniki dressingu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotować składniki
Orzechy włoskie grubo posiekać. Jabłko umyć i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki i cienkie plasterki. Umyć rukolę i osuszyć ją. Cebulę obrać i pokroić w cienkie paski.
Oznacz jako zakończone
4.
Przygotować sałatkę
Wymieszać wszystko razem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.