Suszona wołowina z dehydratora
Beef jerky z dehydratora: W tym przepisie pokazujemy jak w prosty sposób można zrobić pyszne jerky w domu. Wymaga to co prawda trochę cierpliwości, ale suszenie w dehydratorze delikatnie odwadnia mięso, dzięki czemu zachowuje ono większość składników odżywczych i najlepszy smak. Zostań fanem naszego klasycznego beef jerky. A może chciałbyś spróbować czegoś nieco bardziej nietypowego? W takim razie polecamy nasz przepis na azjatyckie beef jerky. Miłego testowania!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
| 500 g wołowiny chuda | |
| 100 ml Cola | |
| 50 ml Bourbon Whiskey | |
| 1łyżka syropu klonowego | |
| 2łyżka sosu sojowego | |
| 30 g brązowego cukru | |
| 1łyżka mielonego czarnego pieprzu | 
Przybory
| 1 Dehydrator | 
Informacje żywieniowe
					334
											Kalorie
									
							
					5 g
											Węglowodany
									
							
					6 g
											Tłuszcze
									
							
					63 g
											Białka
									
					PRZYGOTOWANIE
			
				1.			
				
					
			
					Przygotowanie mięsa
Wołowinę opłucz pod zimną wodą, osusz, w razie potrzeby usuń powięzi i tłuszcz, pokrój równomiernie w plastry o grubości ok. 4 mm.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Marynata
Pozostałe składniki wymieszaj razem i marynuj w niej mięso przez co najmniej 1 godzinę.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				
			
				3.			
				
					
			
			Suszenie mięsa
Umieść wołowinę na półkach dehydratora i susz w temperaturze 50°C przez 5 godzin.
										
					
						
						Oznacz jako zakończone
					
				Notatkę
				Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.			
			 
	 
		 
		 
		 
		 
		



