Szaszłyki z tofu
bardzo łatwe
Szaszłyki z tofu w marynacie orzechowej z grilla: Tak to się robi!
Szaszłyki z tofu są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo chrupiące na grillu. Tym razem przetestowaliśmy wersję z marynatą kokosowo-orzechową, która przypomina nam nieco wegańską wersję klasycznych indonezyjskich szaszłyków saté. Oczywiście naszym ulubionym dodatkiem jest kremowy sos orzechowy! Wypróbuj nasz przepis i zachwyć swoich gości pysznym wegetariańskim BBQ!
Chcesz dowiedzieć się więcej o grillowaniu? Być może zainteresuje Cię nasz przewodnik na temat: Grillowanie przy użyciu grilla gazowego!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
400 g tofu | |
1łodyga trawy cytrynowej opcjonalny | |
1łyżka oleju roślinnego | |
1łyżka masła orzechowego | |
20 g świeżego imbiru | |
2 ząbki czosnku | |
1łyżka pasty curry | |
1łyżka curry w proszku | |
2łyżka mleka kokosowego Najlepiej używać kremu, czyli twardszej części. |
Podawaj z
1 porcją sosu orzechowego |
Przybory
4 Szaszłyki wykonane z drewna lub metalu |
Informacje żywieniowe
157
Kalorie
6 g
Węglowodany
10 g
Tłuszcze
10 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Zawiń tofu w ręczniki kuchenne na pół godziny, aby odessać nadmiar płynu. Obierz i zetrzyj imbir i czosnek. Umyj i drobno posiekaj trawę cytrynową.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotuj marynatę
Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
Oznacz jako zakończone
3.
Marynowanie tofu
Pokrój tofu w kostkę o boku około 1 cm i wymieszaj z marynatą. Marynuj minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).
Oznacz jako zakończone
4.
Grilluj szaszłyki
Nabij 4-5 kawałków tofu na szpadki. Grilluj na rozgrzanym grillu na bezpośrednim ogniu przez około 3 minuty ze wszystkich stron. Podawaj szaszłyki z sosem orzechowym.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.