Własne pesto z bazylii

Pesto bazyliowe (oryginalnie nazywane pesto alla Genovese) jest prawdopodobnie najbardziej znanym i najpopularniejszym pesto ze wszystkich. Czy zawsze masz w zapasie słoiczek na wypadek, gdybyś znowu zgłodniał i chciał zrobić pesto z makaronem? Znamy to! Od tej chwili po prostu rób to sam. Przechowuj dobrze zamknięty w słoiku w lodówce, a twoje pesto utrzyma się przez tydzień lub dłużej. Co więcej, nie tylko dobrze wygląda w połączeniu z makaronem, to świeże pesto jest również prawdziwą atrakcją jako sos do sałatek lub dodatek do pysznego grillowanego steku z tuńczyka.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2pęczki świeżej bazylii
50 g parmezanu
30 g orzeszków piniowych
2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przybory
Mikser
tarka kuchenna

Informacje żywieniowe

319 Kalorie
4 g Węglowodany
30 g Tłuszcze
8 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie składników

Bazylię umyj i otrząśnij do sucha. Do pesto można wykorzystać łodygi i liście. Obierz i grubo posiekaj czosnek. Zetrzyj parmezan na tarce.
Oznacz jako zakończone
2.

Prażenie orzeszków piniowych

Orzeszki piniowe praż bez dodatku oleju na patelni na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż staną się złotobrązowe. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.

Miksowanie pesto

Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek umieść w blenderze i zmiksuj (w miarę możliwości używając funkcji pulsacyjnej) do uzyskania jednolitej masy. Podczas miksowania stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
4.

Doprawianie do smaku do smaku

Dopraw solą i pieprzem i spożywaj od razu lub przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
85 / 5 000 Výsledky prekladov Przepis odpowiada 4 porcjom. Jedna porcja wystarcza na około 150 g ugotowanego makaronu.
 Zapisz jako PDF