Własne pesto z bazylii
Pesto bazyliowe (oryginalnie nazywane pesto alla Genovese) jest prawdopodobnie najbardziej znanym i najpopularniejszym pesto ze wszystkich. Czy zawsze masz w zapasie słoiczek na wypadek, gdybyś znowu zgłodniał i chciał zrobić pesto z makaronem? Znamy to! Od tej chwili po prostu rób to sam. Przechowuj dobrze zamknięty w słoiku w lodówce, a twoje pesto utrzyma się przez tydzień lub dłużej. Co więcej, nie tylko dobrze wygląda w połączeniu z makaronem, to świeże pesto jest również prawdziwą atrakcją jako sos do sałatek lub dodatek do pysznego grillowanego steku z tuńczyka.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2pęczki świeżej bazylii | |
50 g parmezanu | |
30 g orzeszków piniowych | |
2 ząbki czosnku | |
100 ml oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Mikser | |
tarka kuchenna |
Informacje żywieniowe
319
Kalorie
4 g
Węglowodany
30 g
Tłuszcze
8 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Bazylię umyj i otrząśnij do sucha. Do pesto można wykorzystać łodygi i liście. Obierz i grubo posiekaj czosnek. Zetrzyj parmezan na tarce.
Oznacz jako zakończone
2.
Prażenie orzeszków piniowych
Orzeszki piniowe praż bez dodatku oleju na patelni na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż staną się złotobrązowe. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
3.
Miksowanie pesto
Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek umieść w blenderze i zmiksuj (w miarę możliwości używając funkcji pulsacyjnej) do uzyskania jednolitej masy. Podczas miksowania stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Oznacz jako zakończone
4.
Doprawianie do smaku do smaku
Dopraw solą i pieprzem i spożywaj od razu lub przechowuj w szczelnym słoiku w lodówce.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
85 / 5 000
Výsledky prekladov
Przepis odpowiada 4 porcjom. Jedna porcja wystarcza na około 150 g ugotowanego makaronu.