Grillowanie steku T-bone

Grillowanie steku T-bone zawsze wydaje Ci się trudne? Wcale tak nie jest! Liczy się odpowiednia technika! Dziś pokazujemy Wam jak najbardziej lubimy grillować nasz stek T-bone. Oznacza to, że najpierw grillujemy go ze wszystkich stron na maksymalnym ogniu, a następnie pozwalamy mu dochodzić w ogniu pośrednim (czyli takim, w którym mięso nie jest wystawione na bezpośrednie działanie ciepła). Aby to się powiodło, najlepiej użyć grilla z pokrywą. Najlepszym rozwiązaniem jest grill gazowy, ale sprawdza się również grill kociołkowy. Po prostu wypróbuj, jak to działa! Wskazówka: Jeśli chcesz być zupełnie pewien rezultatów, możesz też użyć termometru do mięsa podczas gotowania mięsa. Dla steku medium-rare idealna temperatura wewnętrzna wynosi 54°C.

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 steki T-bone ok. 3 cm grubości
sól gruboziarnista
Przybory
1 grill gazowy
1 szczypce do grillowania

Informacje żywieniowe

987 Kalorie
2 g Węglowodany
32 g Tłuszcze
172 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Opłucz stek

Stek opłucz pod zimną wodą i osusz.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj grill

Rozgrzej grill do możliwie wysokiej temperatury, ale zachowaj strefę pośrednią (na przykład na grillu gazowym 4-palnikowym możesz włączyć dwa lewe palniki, ale dwa prawe pozostawić wyłączone).
Oznacz jako zakończone
3.

Stek z grilla

Grilluj stek T-bone na bezpośrednim ogniu ze wszystkich stron przez około 3 minuty z każdej strony (możesz go obrócić o 45-90° w połowie czasu, aby uzyskać dodatkowe ładne prążki).
Oznacz jako zakończone
4.

Niech stek się ugotuje

Umieść stek w tej części grilla, która nie jest narażona na bezpośrednie działanie ciepła i pozostaw na około 10 minut, aby doszedł. Przed krojeniem stek powinien krótko odpocząć, aby soki z mięsa optymalnie się rozprowadziły. Pokrój, posyp solą i delektuj się smakiem.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF