Zapiekane gnocchi
Pieczone gnocchi to prawdziwy ratunek, gdy nie masz ochoty na gotowanie po pracy, ale wciąż potrzebujesz ciepłego obiadu. Umieść wszystkie składniki w naczyniu do pieczenia, piecz do uzyskania złotego koloru i ciesz się – tak prosty jest ten przepis. Można użyć sklepowych lub domowych gnocchi. Na sos pomidorowy polecamy nasz przepis! Tak, to sos do pizzy, ale jest też świetny na makaronie. Smacznego!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
400 g Gnocchi | |
1porcja sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego | |
100 g boczku | |
1 cebula | |
1 ząbek czosnku | |
1/2ząbek czosnku | |
100 g sera Gouda lub Emmental |
Przybory
Miska zapiekana |
Informacje żywieniowe
717
Kalorie
77 g
Węglowodany
29 g
Tłuszcze
31 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Boczek pokroić na około 0,5 cm cienkie paski. Bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.
Usmażyć boczek
Boczek, bez dodawania tłuszczu, smażymy na patelni na średnim ogniu przez około 20 minut. Po 10 minutach dodajemy cebulę i boczek. Gdy czas minie, dodajemy sos pomidorowy i wszystko dobrze mieszamy. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.
Przygotować piekarnik
Rozgrzać piekarnik górnym/dolnym ogrzewaniem 200°C.
Oznacz jako zakończone
4.
Upiec gnocchi
Wymieszać gnocchi z sosem, umieścić masę w naczyniu do zapiekania i posypać startym serem. Piec przez około 30 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.