Zapiekane gnocchi

Pieczone gnocchi to prawdziwy ratunek, gdy nie masz ochoty na gotowanie po pracy, ale wciąż potrzebujesz ciepłego obiadu. Umieść wszystkie składniki w naczyniu do pieczenia, piecz do uzyskania złotego koloru i ciesz się – tak prosty jest ten przepis. Można użyć sklepowych lub domowych gnocchi. Na sos pomidorowy polecamy nasz przepis! Tak, to sos do pizzy, ale jest też świetny na makaronie. Smacznego!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
400 g Gnocchi
1porcja sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego
100 g boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2ząbek czosnku
100 g sera Gouda lub Emmental
Przybory
Miska zapiekana

Informacje żywieniowe

717 Kalorie
77 g Węglowodany
29 g Tłuszcze
31 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotuj składniki

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Boczek pokroić na około 0,5 cm cienkie paski. Bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.

Usmażyć boczek

Boczek, bez dodawania tłuszczu, smażymy na patelni na średnim ogniu przez około 20 minut. Po 10 minutach dodajemy cebulę i boczek. Gdy czas minie, dodajemy sos pomidorowy i wszystko dobrze mieszamy. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotować piekarnik

Rozgrzać piekarnik górnym/dolnym ogrzewaniem 200°C.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec gnocchi

Wymieszać gnocchi z sosem, umieścić masę w naczyniu do zapiekania i posypać startym serem. Piec przez około 30 minut.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.
 Zapisz jako PDF