Zupa brokułowo-szpinakowa
Zupa brokułowo-szpinakowa to jeden z naszych zupowych hitów, gdy na dworze robi się chłodniej. I nie tylko dlatego, że ta zupa jest niesamowicie kremowa. Nie, wzmacnia nasz układ odpornościowy, dostarcza mnóstwo energii, a dzięki swoim głównym zielonym składnikom jest także prawdziwym kolorowym hitem. Ta zielona zupa z pewnością może dotrzymać kroku klasykom, takim jak zupa pomidorowa, zupa ziemniaczana i inne!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
250 g świeżego szpinaku | |
1 brokuł | |
150 ml wywaru warzywnego | |
200 g Crème fraîche | |
2 cebule | |
1łyżka oleju | |
1 szczypta gałki muszkatołowej | |
sól i pieprz do smaku |
Pomocnicy
Blender ręczny lub blender |
Informacje żywieniowe
449
kalorie
14 g
węglowodany
37 g
tłuszczu
10 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowania
Umyj brokuły i szpinak. Brokuły pokrój na małe różyczki. Obierz i grubo posiekaj cebulę.
Oznacz jako zakończone
2.
Usmaż cebulę
Rozgrzej garnek z olejem roślinnym i smaż cebulę przez 4 minuty, aż się zeszkli.
Oznacz jako zakończone
3.
Ugotuj zupę
Dodaj brokuły i szpinak, smaż przez około 1 minutę i zalej wywarem z warzyw. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Wymieszaj zupę
Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze lub za pomocą miksera ręcznego, aż uzyskasz kremową zupę. Wlej śmietanę i ponownie doprowadź do wrzenia.
Oznacz jako zakończone
5.
Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i podawaj na gorąco.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Dobrze komponuje się z nią pyszna bagietka. Może zrobiony w domu?
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.