Zupa brokułowo-szpinakowa

Zupa brokułowo-szpinakowa to jeden z naszych zupowych hitów, gdy na dworze robi się chłodniej. I nie tylko dlatego, że ta zupa jest niesamowicie kremowa. Nie, wzmacnia nasz układ odpornościowy, dostarcza mnóstwo energii, a dzięki swoim głównym zielonym składnikom jest także prawdziwym kolorowym hitem. Ta zielona zupa z pewnością może dotrzymać kroku klasykom, takim jak zupa pomidorowa, zupa ziemniaczana i inne!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g świeżego szpinaku
1 brokuł
150 ml wywaru warzywnego
200 g Crème fraîche
2 cebule
1łyżka oleju
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
Pomocnicy
Blender ręczny lub blender

Informacje żywieniowe

449 kalorie
14 g węglowodany
37 g tłuszczu
10 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowania

Umyj brokuły i szpinak. Brokuły pokrój na małe różyczki. Obierz i grubo posiekaj cebulę.
Oznacz jako zakończone
2.

Usmaż cebulę

Rozgrzej garnek z olejem roślinnym i smaż cebulę przez 4 minuty, aż się zeszkli.
Oznacz jako zakończone
3.

Ugotuj zupę

Dodaj brokuły i szpinak, smaż przez około 1 minutę i zalej wywarem z warzyw. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.

Wymieszaj zupę

Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze lub za pomocą miksera ręcznego, aż uzyskasz kremową zupę. Wlej śmietanę i ponownie doprowadź do wrzenia.
Oznacz jako zakończone
5.

Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem i podawaj na gorąco.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Dobrze komponuje się z nią pyszna bagietka. Może zrobiony w domu?
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF