Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest bardzo wilgotne dzięki swojemu głównemu składnikowi (niespodzianka, to marchew) i ma świetny kolor. Do naszego ciasta marchewkowego dodajemy również mleko i płatki kokosowe. Dzięki temu ciasto z formy zyskuje świeżą i letnią nutę, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Najlepiej zrobić ciasto marchewkowe w robocie kuchennym GrandPrix, ponieważ ciasto jest wyjątkowo puszyste, a marchew można bezpośrednio posiekać. Ewentualnie można też przygotować ciasto za pomocą miksera ręcznego i tarki kuchennej! Na wierzchu znajduje się aksamitny lukier z serka, który stanowi wisienkę na torcie. Obiecujemy!

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
3 Marchewki
300 g Mąka orkiszowa
1Opakowanie proszku do pieczenia
30 g Skrobia
200 g Cukier
50 g Płatki kokosowe
3 Jajka
200 ml Mleko kokosowe
1 Pomarańcza
1 Łyżeczka gałki muszkatołowej
1 Łyżeczka soli
Do lukru
80 g Masło
200 g Serek śmietankowy
150 g Cukier puder
1 Łyżeczka soku z cytryny
Przybory
1 GrandPrix
lub Mikser ręczny i tarka kuchenna
1 Prostokątna forma do pieczenia

Informacje żywieniowe

376 Kalorie
47 g Szénhidrátokat
18 g Tłuszcze
5 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Utrzeć marchew

Marchewki obrać i odciąć końcówki. Posiekać w GrandPrix przy pomocy nasadki z ostrzami przez 10 sekund na ustawieniu 7. (Ewentualnie zetrzeć marchewkę na tarce kuchennej).
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać ciasto

Zamontować nasadkę motylkową do GrandPrix (alternatywnie włożyć marchewki do misy do mieszania). Dodać mąkę, proszek do pieczenia, skrobię i jajka. Blendować na ustawieniu 4 przez 25 sekund. (Ewentualnie wymieszać mikserem ręcznym).
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotować ciasto

Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dodać mleko kokosowe, gałkę muszkatołową, sól, skórkę pomarańczową oraz starty kokos i miksować na ustawieniu 3 przez 3 minuty (ewentualnie wymieszać mikserem ręcznym).
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzać piekarnik

Rozgrzać piekarnik do 180°C w trybie powietrza obiegowego.
Oznacz jako zakończone
5.

Upiec ciasto

Prostokątną formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i piec przez ok. 40 minut. Wykonać test z pałeczkami.
Oznacz jako zakończone
6.

Wymieszać lukier

Utrzeć masło w GrandPrixi przez 30 sekund na ustawieniu 6. Dodać serek śmietankowy, cukier puder oraz sok z cytryny i miksować na ustawieniu 4 przez 1 minutę do uzyskania gładkiej masy (ewentualnie ponownie użyć miksera ręcznego).
Oznacz jako zakończone
7.

Udekorować ciasto

Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia, posmarować lukrem i udekorować płatkami kokosowymi według uznania.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
Jedna porcja odpowiada jednemu kawałkowi ciasta, przy założeniu że z ciasta można uzyskać 12 kawałków.

Dodaj komentarz