Dip groszkowy

Dip z groszku to prosty i genialny pomysł na wzbogacenie kuchni o dip w stylu vege. Puree z groszku dobrze smakuje jako wegańska pasta kanapkowa, ale można je również wykorzystać jako dip do chleba, paluszków warzywnych lub klinów z ziemniaków. Dip jest super szybki i łatwy do zrobienia. Ten dip groszkowy w żywym kolorze jest więc prawdziwym uniwersalnym produktem w kuchni wegańskiej. Spróbuj zrobić go sam!
 
 
Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
250 g groszku
70 ml wywaru warzywnego
1 cytryna organiczna
1/2pęczka mięty
1/2pęczka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przybory
Blender lub blender ręczny

Informacje żywieniowe

121 kalorie
15 g węglowodany
1 g tłuszczu
9 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Zagotuj groszek

Gotuj groszek we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-4 minuty. Osobno zamieszaj wywar warzywny i doprowadź do wrzenia.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotuj zioła

Cytrynę umyj w gorącej wodzie i zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok. Umyj pietruszkę i miętę, osusz i grubo posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.

Zmiksuj dip

Wszystkie składniki zmiksuj za pomocą miksera lub blendera, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do schłodzenia lub podawaj natychmiast.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF