Falafel

Domowy falafel? To nie jest takie trudne. Ponieważ małe kulki z ciecierzycy można bardzo szybko uformować i bardzo łatwo upiec w piekarniku lub we frytownicy na gorące powietrze. Czy wiesz? Falafel wywodzi się z kuchni arabskiej i jest obecnie znany na całym świecie. Już to świadczy o tym, jak pyszne są te małe kuleczki. Smakują wyjątkowo świeżo i pikantnie dzięki świeżej kolendrze, pietruszce i pysznym przyprawom. Spróbuj tych kulek i wykorzystaj je później – na przykład w naszym wegańskim falafelu zawijanym!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
240 g ciecierzycy (z puszki lub słoika)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1łyżeczka kminku
1/4pęczka świeżej kolendry
1/2pęczka świeżej pietruszki
1łyżeczka kurkumy
5łyżek mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
4łyżki oliwy z oliwek
Pomocnicy
Mikser
Frytownica na gorące powietrze opcjonalny

Informacje żywieniowe

340 kalorie
28 g węglowodany
20 g tłuszcze
7 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Opłukać ciecierzycę i dobrze odsączyć. Obrać i grubo posiekać cebulę i czosnek. Natkę pietruszki i kolendrę umyć, osuszyć i grubo posiekać.
Oznacz jako zakończone
2.

Wymieszać składniki

Ciecierzycę, cebulę, czosnek, kolendrę, pietruszkę, kmin rzymski, kurkumę i 2 łyżki oliwy z oliwek zmiksować w blenderze na gładką masę. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, aż powstanie zwarte, plastyczne i jednolite ciasto.
Oznacz jako zakończone
3.

Uformować falafel

Z ciasta uformować ok. 12 kulek o jednakowej wielkości.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec falafel

Posmarować falafel pozostałą oliwą z oliwek i piec albo we frytownicy na gorące powietrze w temperaturze 190°C przez 15 minut, obracając od czasu do czasu, albo w piekarniku na tym samym ustawieniu.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Jedna porcja odpowiada 4 falafelom.
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF