Gnocchi w sosie ze szpinaku i gorgonzoli
bardzo łatwe
Gnocchi w sosie ze szpinaku i gorgonzoli – prosty, szybki i niekwestionowany przepis. Przyrządzimy je dzisiaj z naszymi domowymi gnocchi. Kiedy są już są ugotowane i podsmażone, pozostaje tylko zrobić niebiański kremowy sos. Jest on gotowy w 10 minut. Naprawdę dobry i szybki przepis, który jest również idealny jako meal prep. Czy smak gorgonzoli jest dla ciebie zbyt ostry? Sos jest również pyszny z tartym parmezanem, burratą lub każdym innym serem, który dobrze się rozpuszcza. Bądź kreatywny!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4porcje gnocchi alternatywnie gotowy produkt | |
1łyżka oleju roślinnego | |
200 ml śmietany do gotowania alternatywnie zwykła śmietana | |
150 g liści szpinaku mrożonych lub świeżych | |
50 g gorgonzola | |
1 ząbek czosnku | |
1/2pęczka pietruszki | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
407
Kalorie
61 g
Węglowodany
11 g
Tłuszcze
11 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przyrządzanie gnocchi
Smaż ugotowane gnocchi z olejem roślinnym do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Odstaw na bok.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie składników
Czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Gorgonzolę pokrój w grubą kostkę. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Oznacz jako zakończone
3.
Sos
Na patelni podsmaż czosnek. Wlej śmietanę do gotowania. Dodaj szpinak, gorgonzolę, bazylię, sól i pieprz i duś przez około 5 minut, aż szpinak opadnie, a sos będzie kremowy. Podawaj z gnocchi.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Możliwe jest wystąpienie rozbieżności.