Grillowanie steku z tuńczyka jest w zasadzie szybkie i łatwe. Nie odważyłeś się jeszcze do tej pory grillować ryb? W takim razie pokażemy Ci, jakie to proste. A po grillowaniu udekorujemy nasz stek warstwą domowego bazyliowego pesto. To nada mu wyjątkowego charakteru. Steki z tuńczyka mają stosunkowo jędrną konsystencję i dlatego z odrobiną oleju z łatwością mogą brylować na Twoim grillu (nieważne jakim). Jeśli chcesz być zupełnie pewien rezultatów, możesz też użyć płyty grillowej. Na niej z pewnością nic nie przywrze. Sposób przyrządzania jest taki sam jak w na przykład w przypadku steku T-bone: Mocno przypiecz stek na grillu, a następnie pozwól, aby powoli doszedł. Klasycznie stek z tuńczyka spożywa się prawie na surowo, idealna temperatura wewnętrzna wynosi 48 °C. Jeśli wolisz go mniej surowego, mamy dla Ciebie więcej poziomów przyrządzania poniżej pod poradami. Przy okazji: warto kupić steki z tuńczyka w tzw. jakości sushi. Oznacza to, że ryby te można spożywać również na surowo.