Saltimbocca
Saltimbocca to włoski klasyk. Tak prosty jak i pyszny, po prostu nie możemy się nasycić tym daniem. Saltimbocca alla Romana, bo tak w pełni nazywa się to danie, składa się z cienko rozbitych kotletów cielęcych z odrobiną szałwii i prosciutto. Całość smaży się na mocnym ogniu – ale tylko z jednej strony, a następnie podaje od razu na gorąco. Proste, ale genialne. Odważ się i spróbuj prawdziwego włoskiego przysmaku!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4 eskalopki cielęce | |
8plasterków prosciutto | |
1pęczek szałwii | |
100 g mąki kukurydzianej | |
2łyżki oliwy z oliwek | |
sól i pieprz do smaku |
Przybory
Wykałaczka |
Informacje żywieniowe
220
Kalorie
5 g
Węglowodany
9 g
Tłuszcze
30 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Szałwię umyj, otrząśnij do sucha i oskub listki z łodyg. Przykryj kotlety cielęce folią spożywczą i rozbij je na grubość około 0,5 cm. Następnie natnij je raz na środku.
Oznacz jako zakończone
2.
Przygotowanie mięsa
Eskalopki cielęce dopraw z jednej strony solą i pieprzem. Odwróć kotlety na drugą stronę. Na wierzchu połóż 2 duże liście szałwii i 1 plaster prosciutto, zabezpiecz wykałaczkami. Umieść każdy kotlet spodem w skrobi i strzepnij nadmiar.
Oznacz jako zakończone
3.
Smażenie saltimbocci
Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek na dużym ogniu. Umieść kotlety na patelni z prosciutto skierowanym do góry i skrobią skierowaną w dół i smaż, potrząsając od czasu do czasu, aż kotlety będą dobrze zrumienione na spodzie i nie będzie już różowych plam na wierzchu.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.