Suszona wołowina z dehydratora
Beef jerky z dehydratora: W tym przepisie pokazujemy jak w prosty sposób można zrobić pyszne jerky w domu. Wymaga to co prawda trochę cierpliwości, ale suszenie w dehydratorze delikatnie odwadnia mięso, dzięki czemu zachowuje ono większość składników odżywczych i najlepszy smak. Zostań fanem naszego klasycznego beef jerky. A może chciałbyś spróbować czegoś nieco bardziej nietypowego? W takim razie polecamy nasz przepis na azjatyckie beef jerky. Miłego testowania!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g wołowiny chuda | |
100 ml Cola | |
50 ml Bourbon Whiskey | |
1łyżka syropu klonowego | |
2łyżka sosu sojowego | |
30 g brązowego cukru | |
1łyżka mielonego czarnego pieprzu |
Przybory
1 Dehydrator |
Informacje żywieniowe
334
Kalorie
5 g
Węglowodany
6 g
Tłuszcze
63 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie mięsa
Wołowinę opłucz pod zimną wodą, osusz, w razie potrzeby usuń powięzi i tłuszcz, pokrój równomiernie w plastry o grubości ok. 4 mm.
Oznacz jako zakończone
2.
Marynata
Pozostałe składniki wymieszaj razem i marynuj w niej mięso przez co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.
Suszenie mięsa
Umieść wołowinę na półkach dehydratora i susz w temperaturze 50°C przez 5 godzin.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.