Suszona wołowina z dehydratora

Beef jerky z dehydratora: W tym przepisie pokazujemy jak w prosty sposób można zrobić pyszne jerky w domu. Wymaga to co prawda trochę cierpliwości, ale suszenie w dehydratorze delikatnie odwadnia mięso, dzięki czemu zachowuje ono większość składników odżywczych i najlepszy smak. Zostań fanem naszego klasycznego beef jerky. A może chciałbyś spróbować czegoś nieco bardziej nietypowego? W takim razie polecamy nasz przepis na azjatyckie beef jerky. Miłego testowania!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
500 g wołowiny chuda
100 ml Cola
50 ml Bourbon Whiskey
1łyżka syropu klonowego
2łyżka sosu sojowego
30 g brązowego cukru
1łyżka mielonego czarnego pieprzu
Przybory
1 Dehydrator

Informacje żywieniowe

334 Kalorie
5 g Węglowodany
6 g Tłuszcze
63 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotowanie mięsa

Wołowinę opłucz pod zimną wodą, osusz, w razie potrzeby usuń powięzi i tłuszcz, pokrój równomiernie w plastry o grubości ok. 4 mm.
Oznacz jako zakończone
2.

Marynata

Pozostałe składniki wymieszaj razem i marynuj w niej mięso przez co najmniej 1 godzinę.
Oznacz jako zakończone
3.

Suszenie mięsa

Umieść wołowinę na półkach dehydratora i susz w temperaturze 50°C przez 5 godzin.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje o wartości odżywczej to orientacyjny przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.
 Zapisz jako PDF