Warzywa z piekarnika

Warzywa z piekarnika są łatwe do przyrządzenia, zawsze dobrze smakują, a na dodatek są zdrowe. Czego chcieć więcej? W tym przepisie pokażemy, jak my lubimy przyprawiać warzywa z blachy. Co w tym dobrego? Jest to mniej więcej przepis podstawowy. W zależności od tego, co masz w domu, możesz oczywiście dodać do warzyw z piekarnika wszystko, na co masz ochotę. Trochę dyni jesienią lub trochę słodkiego ziemniaka? Twoja kreatywność nie ma granic.

Brak recenzji

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2 ziemniaki ugotowane al dente
1 cukinia
10 pomidorków koktajlowych
1 papryka
1 bakłażan
1 cebula
2 ząbki czosnku
2gałązki tymianku
2gałązki rozmarynu
2łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Informacje żywieniowe

147 Kalorie
14 g Węglowodany
8 g Tłuszcze
3 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Przygotować składniki

Umyć ziemniaki, paprykę, cukinię, bakłażana i pomidory. Usunąć gniazda nasienne z papryki i pokroić warzywa w kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować cebulę i czosnek

Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w dużą kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Oznacz jako zakończone
3.

Przygotować zioła

Umyć rozmaryn i tymianek, otrząsnąć do sucha, oberwać listki z gałązek i drobno posiekać. Wymieszać z oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
4.

Rozgrzać piekarnik

ozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
5.

Piec warzywa w piekarniku

Wymieszać dobrze warzywa z mieszanką ziół, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 35 minut, aż warzywa osiągną pożądany stopień zarumienienia.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.

Dodaj komentarz