Wrapy z kurczakiem i awokado
Wrapy z awokado i kurczakiem to połączenie, które po prostu zawsze się sprawdza. Aby nadać im jeszcze bardziej kremowy smak, można dodać dip jogurtowy. Uwielbiamy wrapy, ponieważ są one niezwykle uniwersalne. Spróbuj na przykład naszych wegańskich wrapów z falafelami – one również są naprawdę godne uwagi!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
4porcje sosu jogurtowego | |
4 pszenne tortille | |
300 g piersi z kurczaka | |
1 cebula | |
1 dymka | |
100g Roszponka | |
1łyżeczka chilli w proszku | |
1 łyżeczkasłodkiej papryki w proszku | |
1 łyżkaoleju roślinnego | |
sól i pieprz do smaku |
Krem z awokado
1 awokado | |
4 pomidorki koktajlowe | |
1łyżka soku z limonki | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
468
Kalorie
41 g
Węglowodany
20 g
Tłuszcze
26 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Wrapy
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę o wymiarach ok. 3 x 3 cm. Cebulę obrać, przepołowić i pokroić w paski. Wymieszać razem z pozostałymi składnikami i odstawić na 30 minut.
Oznacz jako zakończone
2.
Krem z awokado
Przepołowić awokado, usunąć pestkę i wyjąć miąższ. Wymieszać z sokiem z limonki, aż powstanie krem. Umyć i posiekać pomidorki koktajlowe, a następnie wymieszać je. Krem z awokado doprawić solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
3.
Usmażyć kurczaka
Rozgrzać patelnię. Usmażyć na niej kurczaka.
Oznacz jako zakończone
4.
Przygotować wrapy
Podgrzać tortillę w piekarniku lub na patelni bez dodawania tłuszczu. Umyć cebulę dymkę i pokroić ją w cienkie krążki. Umyć roszponkę i osuszyć ją. Rozdrobnić cheddar.
Oznacz jako zakończone
5.
Obłożyć wrapy
Posmarować wrapy kremem z awokado. Na wierzchu rozłożyć sałatę, cebulę dymkę i kurczaka, następnie dip jogurtowy i posypać cheddarem.
Oznacz jako zakończone
6.
Zwinąć wrapy
Złożyć lewy i prawy bok i zwinąć ciasno wrap. Podgrzewać w piekarniku lub na patelni, aż ser się rozpuści.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.