Sałatka z ziemniaków i rukoli
Sałatka z ziemniaków i rukoli to wariacja na temat klasycznej sałatki ziemniaczanej. Zamiast ogórków i majonezu w tej sałatce wykorzystano aromatyczną rukolę, cebulę i boczek. Zamiast majonezu użyto pikantnego wywaru z natką pietruszki, co czyni tę sałatkę prawdziwą atrakcją. Brzmi dobrze? W takim razie od razu wypróbuj przepis. Jeśli nie ma to być główny posiłek, polecamy do niego pyszny sznycel w parmezanie!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
600 g g ziemniaków sałatkowych Na sałatkę | |
200 g rukoli | |
200 g boczku | |
1czerwona cebula | |
100 ml wywaru warzywnego Na sos | |
1łyżka octu winnego | |
1łyżka musztardy Dijon | |
1łyżka cukru | |
1/4pęczka natki pietruszki | |
sól i pieprz (do smaku) |
Pomocnicy
1 Grand Prix |
Informacje żywieniowe
243
kalorie
23 g
węglowodany
12 g
tłuszcze
9 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Gotowanie ziemniaków
Ugotuj ziemniaki na parze lub w robocie GrandPrix w 600 ml wody. Można też gotować w garnku. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.
Na sos
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na wywar i odstaw. 3. Na sałatkę: Ziemniaki pokrój na małe kawałki, rukolę umyj i osusz, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek pokrój w paski o długości ok.
Oznacz jako zakończone
3.
Na sałatkę
Ziemniaki pokrój na małe kawałki, rukolę umyj i osusz, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek pokrój w paski o długości ok. 3 cm.
Oznacz jako zakończone
4.
Przygotowanie bekonu
Zmiksuj cebulę i boczek w robocie GrandPrix na stopniu nr 5 stopniu i gotuj przez 5 minut w temperaturze 130°C. Można też smażyć na patelni.
Oznacz jako zakończone
5.
Wykończenie:
Wymieszaj rukolę, ziemniaki, cebulę i boczek, zalej bulionem wywarem i dobrze wymieszaj.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Oceny w pobliżu podlegają następującym wymogom. Zmiany są możliwe.