Sałatka z ziemniaków i rukoli

Sałatka z ziemniaków i rukoli to wariacja na temat klasycznej sałatki ziemniaczanej. Zamiast ogórków i majonezu w tej sałatce wykorzystano aromatyczną rukolę, cebulę i boczek. Zamiast majonezu użyto pikantnego wywaru z natką pietruszki, co czyni tę sałatkę prawdziwą atrakcją. Brzmi dobrze? W takim razie od razu wypróbuj przepis. Jeśli nie ma to być główny posiłek, polecamy do niego pyszny sznycel w parmezanie!

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
600 g g ziemniaków sałatkowych Na sałatkę
200 g rukoli
200 g boczku
1czerwona cebula
100 ml wywaru warzywnego Na sos
1łyżka octu winnego
1łyżka musztardy Dijon
1łyżka cukru
1/4pęczka natki pietruszki
sól i pieprz (do smaku)
Pomocnicy
1 Grand Prix

Informacje żywieniowe

243 kalorie
23 g węglowodany
12 g tłuszcze
9 g białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Gotowanie ziemniaków

Ugotuj ziemniaki na parze lub w robocie GrandPrix w 600 ml wody. Można też gotować w garnku. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Oznacz jako zakończone
2.

Na sos

Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na wywar i odstaw. 3. Na sałatkę: Ziemniaki pokrój na małe kawałki, rukolę umyj i osusz, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek pokrój w paski o długości ok.
Oznacz jako zakończone
3.

Na sałatkę

Ziemniaki pokrój na małe kawałki, rukolę umyj i osusz, cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, boczek pokrój w paski o długości ok. 3 cm.
Oznacz jako zakończone
4.

Przygotowanie bekonu

Zmiksuj cebulę i boczek w robocie GrandPrix na stopniu nr 5 stopniu i gotuj przez 5 minut w temperaturze 130°C. Można też smażyć na patelni.
Oznacz jako zakończone
5.

Wykończenie:

Wymieszaj rukolę, ziemniaki, cebulę i boczek, zalej bulionem wywarem i dobrze wymieszaj.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Oceny w pobliżu podlegają następującym wymogom. Zmiany są możliwe.
 Zapisz jako PDF