Pizza Cztery pory roku

Pizza Cztery pory roku – nazywana po włosku Quattro Stagioni – to idealna pizza dla niezdecydowanych. Jak sama nazwa wskazuje, jest ona po prostu podzielona na ćwiartki. Każda ćwiartka ma swój własny obkład, co sprawia, że pizza jest nieporównywalnie bardziej zróżnicowana. A zresztą: wiele osób w nieco inny sposób obkłada pizzę Cztery pory roku. Na przykład oliwkami i salami. Co najbardziej Ci smakuje?

Oceń nasz przepis!
0

SKŁADNIKI

Wybierz liczbę porcji
2porcje ciasta na pizzę
2porcje sosu pomidorowego
100 g pieczarek
100 g serc karczochów (ze słoika lub puszki)
1/2 czerwonej papryki
100 g szynki gotowanej
100 g mozzarelli
1łyżeczka oregano
sól i pieprz (do smaku),
Przybory
Piec do pizzy lub kamień do pizzy Opcjonalny

Informacje żywieniowe

718 Kalorie
100 g Węglowodany
17 g Tłuszcze
37 g Białka

PRZYGOTOWANIE

1.

Rozgrzać piekarnik

Uformować okrągłe i płaskie ciasto na pizzę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C (grzałka górna/dolna).
Oznacz jako zakończone
2.

Przygotować składniki

Umyć pieczarki i paprykę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienką kostkę. Odsączyć serca karczochów i w razie potrzeby przekroić na pół. Szynkę pokroić w kostkę. Odsączyć mozzarellę i pokroić ją na kawałki.
Oznacz jako zakończone
3.

Obłożyć pizzę:

Rozprowadzić równomiernie sos pomidorowy na pizzy. Na wierzchu rozłożyć mozzarellę i doprawić oregano, solą i pieprzem do smaku. Na każdej ćwiartce ułożyć serca karczochów, pieczarki, paprykę i szynkę.
Oznacz jako zakończone
4.

Upiec pizzę

Piec pizzę w gorącym piekarniku przez ok. 10 minut, aż się zarumieni zgodnie z Twoimi upodobaniami.
Oznacz jako zakończone

Notatkę

Oczywiście jeszcze lepsza jest pizza upieczona we własnym piecu do pizzy lub na kamieniu do pizzy. Jeśli masz odpowiedni sprzęt, możesz go tutaj doskonale wykorzystać!
Wartości odżywcze szacowane są według surowców. W rzeczywistości mogą się różnić.
 Zapisz jako PDF