Zupa z ciecierzycy
Zupę z ciecierzycy robi się szybko. Ponadto jest ona wegańska, pełna dobrych składników, a dzięki pieprzowi cayenne ma cudowny, pikantny smak. Wypróbuj nasz przepis i rozgrzej się zupą od środka. Czy lubisz zupy? Mamy dla ciebie więcej przepisów!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
240 g ciecierzycy z puszki lub słoika | |
1 cebula | |
1 ząbek czosnku | |
2 marchewki | |
200 g ziemniaków woskowatych | |
3/4 l bulionu warzywnego | |
1łyżka koncentratu pomidorowego | |
1łyżka oliwy z oliwek | |
1łyżeczka suszonego oregano | |
1łyżeczka suszonego tymianku | |
1/2łyżeczki pieprzu cayenne | |
1/2pęczka świeżej pietruszki | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
178
Kalorie
24 g
Węglowodany
5 g
Tłuszcze
6 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
marchewkę i ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj Ciecierzycę dobrze odsącz.
Oznacz jako zakończone
2.
Podsmażanie warzyw
W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmażaj cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodaj marchewkę i ziemniaki i smaż przez 4 minuty.
Oznacz jako zakończone
3.
Deglasowanie
Zalej bulionem warzywnym i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Przyprawianie do smaku
Dodaj koncentrat pomidorowy, oregano, tymianek, pietruszkę, ciecierzycę i pieprz cayenne. Ponownie duś na małym ogniu przez 10 minut.
Oznacz jako zakończone
5.
Zagotuj zupę
W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne i koncentratem pomidorowym i gotuj dalej, aż zupa będzie nieco gęstsza i bardziej kremowa.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Informacje o wartościach odżywczych są wartościami przybliżonymi na podstawie wymienionych składników. Mogą wystąpić rozbieżności.