Paprykowe mumie
bardzo łatwe
Pieprzne mumie z pikantnym nadzieniem doskonale sprawdzą się w Twoim halloweenowym menu. Ten prosty przepis wygląda przerażająco, wypełnia cię i jest bardzo smaczny. Połączenie chrupiącej papryki, maślanego ciasta francuskiego i pikantnego nadzienia mincemeat to idealna wskazówka na poczęstowanie gościa.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2 spiczaste papryki w ulubionym kolorze | |
250 g mielonej wołowiny | |
1 mała cebula | |
1 ząbek czosnku | |
1 mały bakłażan | |
100 g tartej goudy | |
200 g ciasta francuskiego | |
1łyżka stołowa przecieru pomidorowego | |
1łyżka sosu sojowego | |
1łyżka cukru | |
2łyżki oleju roślinnego | |
8 cukrowych oczu do dekoracji można również użyć oliwek lub innych rzeczy jako oczu | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
530
Kalorie
27 g
Węglowodany
35 g
Tłuszcze
23 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotuj składniki
Papryki umyj, przekrój na pół i usuń nasionka. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Bakłażana umyj i pokrój w drobną kostkę.
Oznacz jako zakończone
2.
Usmaż nadzienie
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso mielone, cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodajemy bakłażana, przecier pomidorowy, sos sojowy, cukier, sól i pieprz i gotujemy 10 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Napełnij paprykę
Połówki papryki napełnij równomiernie mieszanką. Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości około 0,5 cm i zawijamy wokół papryki.
Oznacz jako zakończone
4.
Przygotować piekarnik
Rozgrzej piekarnik Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Oznacz jako zakończone
5.
Upiecz mumie z papryki
Piecz paprykowe mumie przez około 20 minut, aż papryka będzie miękka, a ciasto francuskie chrupiące. Po upieczeniu udekorować oczkami.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.