Jajko sadzone z pesto
bardzo łatwe
Jajko sadzone z pesto: śniadanie na specjalne okazje
Jajko sadzone z pesto zamienia klasyczne jajka sadzone w prawdziwe śniadanie dla smakoszy. Na kromce chleba z awokado, jajkiem z pesto i fetą jest jak artykuł wystawowy. Oczywiście nie możemy zapomnieć o genialnym połączeniu smaków. Chcesz to spróbować? Czy to dla ciebie nowość? Więc chodźmy na to! Więcej przepisów śniadaniowych znajdziesz w naszym archiwum pełnym inspiracji.
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
2kromki chleba | |
2 jajka | |
1łyżka pesto | |
100 g sera feta | |
1/2 awokado | |
1/2 cytryny | |
1/4pęczka naci pietruszki | |
1łyżeczka płatków chili opcjonalnie | |
sól i pieprz do smaku |
Informacje żywieniowe
433
Kalorie
30 g
Węglowodany
26 g
Tłuszcze
17 g
Białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Przygotowanie składników
Pokruszyć ser feta. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z cytryny. Obierz awokado i rozgnieć na dwóch kromkach chleba. Dopraw solą i pieprzem.
Oznacz jako zakończone
2.
Usmaż jajko
Wlać pesto na patelnię. Dodaj pokruszoną fetę i usmaż jajka na mieszance pesto i fety. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu, aż białka się zetną.
Oznacz jako zakończone
3.
Serwowanie
Umieść każde jajko na jednej kromce chleba. Dodać skórkę i sok z cytryny, posypać natką pietruszki i smakuj.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Wartości odżywcze oparte są na wymienionych składnikach i mogą się różnić w rzeczywistości.