Domowe lody: własne orzeźwienie
Lody są częścią lata, jednakże mogą być prawdziwą bombą kaloryczną. Na szczęście trendy idą w kierunku zdrowych lodów. Pokazujemy też urozmaicone niskokaloryczne kombinacje, dzięki którym słodki grzech staje się lekkim orzeźwieniem. Domowe lody są po prostu niesamowite.
Wariacje na temat lodów – co kryje się w różnych smakach?
Składniki to alfa i omega w przygotowaniu chłodnego orzeźwienia. Szczególnie w przypadku nietolerancji pokarmowych, takich jak nietolerancja laktozy czy fruktozy, lepiej poznać dokładny skład. Nawet weganie mogą mieć pewność, że w ich wytworach nie ma produktów pochodzenia zwierzęcego, gdy robią lody we własnej kuchni. Nie ma żadnych ograniczeń dla kreatywności we własnej pracy.
Domowe lody
Lody to letni deser. Owocowe, kremowe, z orzechami lub wiórkami czekoladowymi – przy tak wielu odmianach każdy znajdzie coś dla siebie. Lody zapewniają orzeźwiającą ochłodę w letnie upały. Włoski klasyk składa się z co najmniej 10% mleka i zawiera 90 gramów żółtek na litr. Lody mleczne zawierają jeszcze więcej mleka i dodatkowo uzupełniane są miąższem owocowym lub aromatami. Zainspiruj się naszymi przepisami, na przykład lodami matcha z suszonymi malinami. Domowe lody należą do Ciebie!
Mrożony jogurt
Mrożony jogurt to trend, który poprawi Ci humor! Składa się głównie z jogurtu, jest wegański i bez laktozy, z jogurtem sojowym jako alternatywą. Ponieważ mleko zastępuje śmietanę, te lody to kolejny bardzo zdrowy, niskotłuszczowy twór. Z mlekiem sojowym lub migdałowym nawet mrożony jogurt nie zawiera laktozy. Spróbuj naszego orzeźwiającego, kremowego, lekkiego mrożonego jogurtu sojowego.
Sorbet i Granita
Granity – bomby owocowe z drobnoziarnistymi lodami kryształowymi lub kremowe, owocowe sorbety są idealne dla wegan, osób z nietolerancją laktozy lub dla osób dbających o sylwetkę. Te warianty lodów są nie tylko bezlaktozową alternatywą dla klasycznych lodów mlecznych, ale są także niskokaloryczne. Sycylijska specjalność granita składa się z 40 do 50 % owoców passiflory, 20% cukru i drobno granulowanego lodu kryształowego. Jeżeli lubisz ostre-kwaśne i świeże ziołowe smaki, nasz sorbet cytrynowy i bazyliowy jest właśnie dla Ciebie.
Sorbet z maślanki i melona
Arbuz to wspaniałe orzeźwienie latem – owocowe, lekkie i nie za słodkie! W szczególnie upalne dni z podstawowych składników, jakimi są arbuz i maślanka, można wyczarować pyszny sorbet. Jeżeli masz maszynę do lodów, możesz błyskawicznie wyczarować orzeźwiający sorbet.
Obudź swoja kreatywność – domowe lody pozwalają na wszystko
Lody można nie tylko aromatyzować poszczególnymi składnikami, ale także łączyć je z najróżniejszymi smakołykami. Wyszukane kombinacje są na czasie, a ciepłe i zimne połączenia to ponadczasowa klasyka. Kremowy, zimny mrożony jogurt szybko przygotujesz w kostkarce do lodu. Atrakcją jest polewa: słodkie truskawki, ciasteczka Oreo, jagody Goji, orzechy lub puree owocowe. To samo dotyczy kremowego sorbetu owocowego lub drobnoziarnistej granity: egzotyczne słodkie mango lub pikantna cytryna – puść wodze fantazji.