Chleb pszenny
Pieczesz swój własny chleb pszenny? To naprawdę proste! Dziś pokażemy Wam nasz przepis na chrupiący i rustykalny chleb pszenny. Szczególnie praktyczne: Całkowity czas pieczenia wynosi nieco ponad godzinę, dzięki czemu samodzielnie upieczony chleb jest szybko gotowy i można się nim delektować na ciepło, chwilę po wyjęciu z pieca. Wypróbuj przepis bezpośrednio!
SKŁADNIKI
Wybierz liczbę porcji
500 g mąki zwykłej (typ 1050) | |
300 ml letniej wody | |
1/2kostki świeżych drożdży | |
2łyżeczki soli | |
1 1/2łyżki miodu | |
2łyżki oleju słonecznikowego |
Informacje żywieniowe
160
kalorie
30 g
węglowodany
2 g
tłuszcze
5 g
białka
PRZYGOTOWANIE
1.
Aktywuj drożdże
Wymieszaj mąkę i sól. Zrób dziurę na środku. Wymieszaj miód, drożdże i letnią wodę na gładką masę i wlej do studni. Odstaw na 20 minut, aby drożdże się uaktywniły.
Oznacz jako zakończone
2.
Zrób ciasto
Dodaj olej słonecznikowy i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się kleić. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 15 minut.
Oznacz jako zakończone
3.
Uformuj ciasto
Ponownie zagnieć ciasto, uformuj je w pożądany kształt i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można też użyć żaroodpornego garnka z pokrywką. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Oznacz jako zakończone
4.
Rozgrzej piekarnik
Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
Oznacz jako zakończone
5.
Piecz chleb
Piecz chleb w piekarniku przez około 40 minut, wstawiając na dno piekarnika naczynie z wodą. Zdejmij pokrywkę z garnka w ciągu ostatnich 10 minut.
Oznacz jako zakończone
Notatkę
Jedna porcja odpowiada jednej kromce chleba. Szacuje się, że z jednego bochenka można uzyskać około 12 kromek.
Informacje żywieniowe to przybliżony przewodnik oparty na wymienionych składnikach. Możliwe są odchylenia.